Sent omsider om Pride

En bild som heter Pride_poster.jpgNär kolgruvearbetarna gick ut i strejk i maj 1984 hade Thatcher påbörjat en av de hårdast angreppen på de brittiska fackföreningarna och på arbetande människor i stort i Storbrittanien. 20 kolgruvor (det visade sig senare att planen var att stänga 70 gruvor) riskerade att försvinna och många av de små samhällen som fanns i anslutning till gruvorna var helt beroende av dessa för sin försörjning och saknade helt andra arbetsplatser.

Under de första åren av perioden som ledde fram till gruvstrejken hade hade arbetslösheten fördubblats jämfört med vad den var under den tidigare Labourregeringen (från en till två miljoner och vidare till närmare fem miljoner).

Thatcherismen drabbade inte bara arbetare, i filmen får vi följa en grupp ”gay and lesbian” aktivister som känner igen sig i angreppen på gruvarbetarna. Angrepp från politiker, media och polis. Filmen är också ärlig om de hinder i form av fördomar, bitterhet och hat som reser sig när gruppen vill visa sin solidaritet med gruvarbetarna. Det som till slut övervinner hindren är den gemensamma kampen för överlevnad och värdighet.

Jag minns inte när jag sist blev så gripen av en film (och den baseras på verkliga händelser). Den är också inspirerande och lär oss en hel del om villkoren för kampen. När vi pressas tillbaka förs vi också samman.

Det är 30 år sedan gruvarbetarna strejkade men vi kan lära oss mycket av den här filmen. Den är gripande, omtumlande och lärorik.