Skriv bra varje dag

Ett motto som jag tar på allvar. Att skriva är frihet, skapande, renande och en massa annat gott. Någon sa att ”din penna ljuger mindre än din mun och din hjärna…”. Ja, inte till mig direkt men appropå att vi pratade om det värdefulla i att ha en penna till hands när man skall reda ut något för sig själv. Men det är sant.

När jag skriver är det som en (lite grand) helig rit. Det som bli nerskrivet skrivet måste vara äkta, i alla fall när jag skriver det.

Skriv bra varje dag betyder att något av det jag tänkt och kännt den dagen finns bevarat, ofta hittar jag gamla texter som får mig att studsa. Tänk att jag skrev det där. Jag känner mig ofta stolt och glad över det jag skrivit.

Skriv bra varje dag är ett sätt att leva med språket, att få det att göra något för mig som jag inte hade gjort själv. Alla kan skriva och alla har rätt att skriva. Men vi hindras av föreställningar om vad vi kan och inte kan. Ofta är ursprunget till de här föreställningarna diffusa. Skolan har en viss roll. Jag minns tidigt att vi fick läsa stora författare. Mer sällan uppmuntrades vi att se oss själva som författare, eller åtminstone potentiella författare. Idag vet jag att ingen berömd författare gjort något annat än skrivit för att bli författare.

Det finns undantag, min dotter fick en bok när hon började skolan, i den fick hon skriva vad hon ville. Ingen rättade eller anmärkte på språk, det enda hon gjorde var att skriva. Det gör hon är idag. På en egen blogg som heter Justew.

När jag startade den här bloggen bestämde jag mig för att skriva varje dag i 21 dagar. Utan att bry mig om vad det blev och utan att kritisera resultatet. Resultatet blev att jag fortfarande skriver, varje dag någonstans. Inte alltid här längre men varje dag skriver jag någonting och jag är alltid nöjd. Därför att jag skrivit. Resultatet får andra bedöma. Jag har gjort mitt jobb.

Det finns bara ett sätt lära sig skriva och det är att skriva. Låt det bli en vana, inspiration är en lyx och det enda sättet jag får inspiration till att skriva är genom att sitta här med skrivverktygen. Datorn, pennan och pappret. På 21 dagar har du etablerat en vana och resten är underhåll. Du kommer att upptäcka vad du behöver på vägen.

  • Anonym

    Viktigt budskap håller med till fullo

  • Jonas Anderson

    Tack för kommentaren! Fortsätt skapa!