Bio Rio visar Wagners Valkyrian live från The Met i New York

En bild som heter Valkyrian_press.jpg

En Wagneropera på fem timmar är inte vad jag vanligtvis ägnar en kväll åt. Jag fick  chansen att se föreställningen  som sändes från The Metropolitan Opera i New York – live! Det var inte tal om att säga nej. Oavsett mina fördomar mot Wagner hade jag inte för avsikt att missa detta.

Valkyrian är ett av de fyra operaverk som ingår i  Nibelungens ring. Historien bygger på de gamla germanska sagor som berättar om vad gudar och människor hade för sig.

Valkyrian är historien om hur Valkyrien Brunnhilde blir osams med Wotan (motsvarigheten till vår Odin) och döms att bli dödlig. Det är en fantastisk historia som du kan läsa om på Wikipedia.

Jag är ingen operaexpert men kan nog säkert säga att sången var enastående. Wagner är inte den lättaste opera att sjunga och de som sjunger på The Met tillhör de allra bästa. Inget snack om saken.

En sak som vi som ser det i sändning på en stor duk får är närbilder och kameravinklar. Här har två medier förenats och ger oss något man aldrig får på plats. Jag tror att det bidrog till den starka upplevelsen. Internet ger oss nya sätt att ta del av kulturutbud från hela världen. Lägg till att hela föreställningen textades så det var lätt att hänga med i historien. Dubbel njutning.

Sammanfattningsvis var det här en fantastisk uppplevelse och en bra avslutning på Mets operasäsong.

Bio Rio (före detta Kvartersbion vid Hornstull) ger fler sådana här föreställningar och det är ett utmärkt sätt att se Opera. Det är liten chans att man hamnar på en sådan här föreställning annars.

Valkyrian
Musik och text: Richard Wagner
Dirigent: James Levine
Produktion: Robert Lepage
Scenografi: Carl Fillion
Kostym: François St-Aubin
Ljusdesign: Étienne Boucher
Interaktiva projektioner: Holger Förterer
Video image artist: Boris Firquet

I rollerna:
Sieglinde: Eva-Maria Westbroek
Siegmund: Jonas Kaufmann
Hunding: Hans-Peter König
Wotan: Bryn Terfel
Brünnhilde: Deborah Voigt
Fricka: Stephanie Blythe

 

Läs vad en riktig operkännare tyckte om föreställningen på Kulturbloggen

Teatermagasinet