Från Vargtimmens genrep på Dramaten

en bild som heter vargtimmen.jpg

Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning. Det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmarna är verkligast. Det är timmen då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast. Vargtimmen är också den timme när de flesta barn föds.

Ingmar Bergmans Vargtimmen, är ett filmmanus från början. Filmen hade premiär 1968.

Handlingen:

Tillsammans med hustrun Alma har konstnären Johan Borg sedan sju år dragit sig tillbaka till en liten ö i havsbandet för att finna trygghet och ro. Den senaste tiden har han plågats av mardrömmar och alltmer slutit sig inom sig själv. När Alma läser Johans dagbok får hon veta att han tidigare haft en relation med Veronica Vogler på samma ö

Är de vakna eller sover de? Är det en dröm eller är det tankar som maler i en vaken människas huvud? Händer något av detta på riktigt?

Vargtimmen är en rätt otäck historia med känsla av drömspel, kanske mardrömspel. I inledning av pjäsen väntar Johan på gryningen så han kan sova. Om paret är vakna eller sover och vem som drömmer får vi aldrig veta. På det viset blir den här pjäsen en ganska bra skildring av hur det är i våra svåraste stunder när svartsjuka, osäkerhet och det förflutna skapar kännslomässigt kaos i våra huvuden. Oro och ångest skapar monster som dansar runt i hjärnan. Repliker och tankar maler och upprepas i olika konstellationer. Bergmans skicklighet i att gestalta inre kaos är tydligt. Det kan jämföras med Noréns skarpsynta skildringar av relationer och yttre drama men de två är olika konstnärer med sitt snille på helt olika områden.

Målarsalen är en av Dramatens mindre scener. Du sitter nära scenen och ser skådespelarnas ansikten. Marie-Louise och Gösta Ekman är med i publiken. Hoppas de är nöjda. Spelet är mycket bra och det är krävande roller. Filmen med vinterlandskapet och den cyklande pojken som projiceras på väggen bakom skådespelarna och TV apparaterna som visar scener och bilder visar också hur tekniken skapar nya möjligheter där teater och media flyter ihop. Mycket effektfullt och det förstärker drömkänslan i pjäsen.

I rollerna Jon Karlsson, Lina Englund, Peter Engman, Eva Melander, Omid Khansari, Aleksa Lundberg, David Mjönes, Nils Poletti, Philip Hägglund/Marcus Pantzar

Regi Malin Stenberg
Scenografi Andreas Nilsson
Kostym Anna Heymowska
Ljus Jenny André
Musik Karin Dreijer Andersson
Peruk och mask Sari Nuttunen, Marie-Louise Hellberg