Mediakritiskt mingel med Secon Opinion-folket

secondopinion

En murrig bild på Hanna Navier(SO), Anders Bolling(DN), Karl Vikland (SO)

Jag har varit på mediakritiskt mingel med Second Opinion . Second Opinion är en användardriven webbplats där du själv kan kommentera mediakommentarer. Användardriven (min beskrivning) betyder att du skriver vad du tycker om hur  olika frågor hanteras av media. Förut var journalistik något som bedrevs av märkesmedia av olika slag. Det jag kallar märkesmedia är nyhetsorganisationer som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet eller Rupert Murdochs mediamonopol. Idag har reglerna ändrats på grund av att vem som helst kan använda bloggar och andra sociala media till att rapportera nyheter. Vi kan rapportera om det vi själva är med om.  Det kallar jag deltagarjournalistik. Märkesmedia har inte längre monopol på sanningen och en webbplats som Second Opinion är bevis för det. Ett bevis så gott som något. Jag tror att vi behöver journalister men jag tror också att det är bra att monopolet på nyhetsrapportering/-kommentarer är brutet. Visst är nätet på gott och ont men jag tror att de möjligheter till snabb respons på tendentiös eller felaktig rapportering kommer göra journalistiken bättre. De journalister som ger sig ut i sociala medier kommer att göra webben bättre. Alla vinner även om det gnisslar. Om vi inte är allt för konflikträdda. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,