Flickan i gul regnjacka – en pjäs om kommunikation

art_brushesI Fredags var jag och såg Jon Fosses Flicka i gul regnjacka, uruppförande i Målarsalen på Dramaten. Rosemari skrev om den på Kulturbloggen och jag blev sugen att leka teater recensent.

Pjäsen handlade om kommunikation. Människor rörde sig på scen, kom ihop och skiljdes. Det var som om vars och ens inre dialog blev yttre dialog och pratade förbi varandra utan att mötas. Fysisk närhet innebär inte automatiskt kontakt.

Då och då glimmar dialogen till och de får kontakt men den slocknar lika fort. Vad de fått ut av varandra i slutet är en gåta. Något för publiken att ta med sig och funder på.

Jag gillar att utmanas och jag fick ta Rosemari till hjälp för att förstå vad jag sett och vi hade ett givande samtal om pjäsen, kommunikation och dialog. För mig fungerade pjäsen alltså :).

Svenska Dagbladet

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

  • http://monawallin.se mowa

    Tack Jonas, det här tycker jag var en jättefin recension. Det är så viktigt att du lyfter fram det faktum att man kanske inte fattar och man behöver ibland diskutera pjäsen för att den ska få mening.

    Hoppas vi träffas den femte december.