En journalistik värd namnet

duvorAftonbladets avslöjande av politisk korruption får mig att rodna. Det pinsamma är att Aftonbladet inte avslöjat någonting. Om inte Aftonbladet hade bjudit in hade inga politiker gått på fest.

Visst finns det politisk korruption och politiska frågor att diskutera men det gör inte Aftonbladet. De hittar på en historia och vill att vi skall uppmärksamma deras jippo.

Orsaken är att de får en rubrik som säljer lösnummer. Vi skall köpa tidningen och skitsamma om soppan inuti är tunnare än vatten. Aschberg är ju känd för sin höga volym och rättframma sätt. Han verkar ge sig på makthavarna men som med de flesta journalistkändisar är det mest retorik och skådespel.

Rosemari (på kulturbloggen) var snabb att ta upp Aftonbladets kupp. Hon är upprörd och med rätta. Hon har själv arbetat som journalist. Min anknytning till yrket är min pappa och att jag gillar att skriva. Pappa jobbade på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Han var utrikeskorrespondent och hade ett skrivbord på The Guardian. När Handelstidningen gick i konkurs fortsatte han att arbeta inom media ända till pensionen.  Jag var inte överens om alla hans journalistiska principer och jag tror inte att han alltid levde upp till dem själv. Det viktiga var att han hade dem att han trodde på något. Han trodde på principer som inte möjliga i vårt samhälle. Journalistiken står inte över samhället, det om något bevisar Aftonbladet. Det är en sak att rapportera om och granska makthavare och en annan att manipulera läsare att köpa tidningar. Sanningen är väl att journalistik inte är lönsamt på egen hand. Det var den sista läxan pappa lärde sig. Han var den fattigaste svenske journalisten i London och tidningen gick omkull.

Enligt en av de 12 (av 349) som nappade var han mer mutad som resejournalist än riksdagsledamot. Den här historien kommer tillbaka som en bumerang. Den avslöjar en korrumperad journalistik som hittar på egna nyheter. Typiskt nog berättar inte Aftonbladet vad de tycker de har uppnåt. Det viktiga är vad Aftonbladet har gjort! Så är det med den granskande tredje statsmakten. Inte konstigt att bloggarna vinner.

P.S

Ni som läser Kattkorgen vet att jag skriver för Kulturbloggen. Jag får hålla med Rosemari om jag vill men jag måste inte.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,