Inglourious Basterds

grenade_m26a1_fragmentationDå och då görs en krigsfilm som faktiskt är värd att ses. Inglourious Basterds (imbd) är en sådan film.

Inglourious Basterds är en skröna och som sådan en riktig brakare. Det gör inget eftersom vi vet hur det verkligen gick i andra världskriget. Hitler sköj sig själv i en bunker i Berlin. Eller hur? Den historien berättar inte filmen. Den berättar om ett amerikanskt mördargäng med rätten på sin sida. De kämpar mot nazisterna och gud hjälpe den som kommer emellan.

Anlednigen att Tarantinos filmer är så bra är att han låter rollfigurerna vara det de är. Mördare är mördare, helt enkelt. Han utser inte goda och onda, det får man sköta själv.

I den här filmen får vi träffa dem som vann kriget och det är lätt att minnas att det var samma sida som bombade Dresden, där (minst)  25 000 civila bränndes. Samma sida släppte sedan två atombomber på Japan.

Det har gjorts ytterst få bra filmer om andra världskriget. Det här är en av dem. Medges att jag delvis gillar filmen för att Brad Pitt är med men inte bara därför. Quentin Tarantino är väl en slags komiker men han sticker inte under stolen med att det flyter blod när det är krig. Så det så. För den som gillar hjältar kan finns ju alltid Mel Gibson.

Läs också Kulturbloggen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,