Debatten om Gates sprider sig över nätet

tistel.JPGDebatten kring arresteringen av den svarte Harvardprofessorn sprider sig över nätet. President Obama kallade det korkat att sätta handbojor Professor Gates med handbojor och föra honom från hans hem.

Professor Gates kom hem från en resa och försökte få upp sin dörr som hade fastnat. En granne ringde polisen som anlände för att undersöka ett misstänkt inbrott. Professorn blev upprörd och polisen arresterade honom trots att historien redan var uppklarad.

Debatten handlar nu om vem som gjort fel. Eller rättare sagt, vem som ”överreagerat”. En uppfattning är att han som svart borde veta att man inte skall tjaffsa med polisen. Min bloggaridol, David Winer har den uppfattningen. Jag tycker han har fel men det är en intressant ståndpunkt.

President Obama har bytt ståndpunkt och säger att de är lika goda kolsupare. Han har dessutom medlat personligen och bjudit de båda till Vita Huset.

Obama är en Demokratisk president och han kallas för USAs första svarta president. Obama har inte samma historia som de svarta amerikaner vars förfäder togs som slavar och fördes till amerika. Det är ett faktum.

En annan sak vi skall komma ihåg är att den amerikanska polisen är rasistisk på ett sätt som vi har svårt att förstå. Därför att vårt land inte har samma historia som USA. Svarta löper långt större risk att hamna i fängelse än vita och USA har en större  andel av sin befolkning i fängelse än Kina.

Enligt Time finns det ingen beskrivining av något brott i polisrapporten. Alltså borde inte Gates ha arresterats..

Nu är det presidentens sak att släta över och få två olydiga grabbar att ta i hand. Han sätter inte ner foten och lovar en undersökning av hur det är ställt i det aktuella polisdistriktet vilket han borde ha gjort.

Det här är inte över och orsaken är att Obama viker sig för poliser som blir upprörda över hans uttalande, inte de svarta som blev upprörda över polisens agerande. Händelsen kommer att skala en del av rosenskimmret kring Obamas val som president.

My two cents on Gates (Scripting News)

Obama Shifts Tone on Gates After Mulling Debate – NYTimes.com

Lawrence O’Donnell: The Stupidity Of The Gates Arrest

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,