Vad skall man skriva om när hjärnan känns som ett fängelse

stängselJag har hamnat i en liten konflikt med mig själv. Det gäller bloggen. Redan från början bestämde jag att det inte skulle bli en blogg där jag skrev om mitt privatliv. Målet var att göra en personlig blogg om det jag lärt mig  om internet. Det ämnet känns utömt för tillfället. Jag lär mig inte så mycket nytt. Hjärnan tar inte emot mer information och det som fastnar ligger bara och skramlar. Jobbigt, minst sagt.

När jag var i 20-årsåldern lärde jag mig att fotografera och kopiera bilder. Det som fascinerade mig var möjligheten att se detaljer som inte var uppenbara annars. Den sociala webben fungerar på samma sätt men tusenfaldigat. Den är som ett kaleidoskop som filtrerar nyheter, händelser och historier.

Neurologen jag träffat tror att något är trasigt i mitt nervsystem, kanske i hjärnan. Vi vet inte vad det är men undersökningar skall göras. Först ett ryggmärgsprov och sedan en magnetröntgen av hjärnan. Därefter antar jag att det blir en del neuropsykologiska tester för att ringa in vad som är påverkat. Jag vet hur det går till men det är en ny upplevelse att vara föremål för den här typen av undersökningar. Hjärnan känns ibland som ett fängelse.

Ni som följer Read Write Web har kanske tänkt på samma sak som jag. Lansering av Wolfram Alpha som är mer en databehandlingsmotor än sökmotor. Den fungerar så att du skriver in ett (eller flera) sökord och får fram data som är relevant för sökorden, inte webbresurser. Google har en liknande tjänst som heter squared . Google Squared är inte så jätteintressant eftersom det mest verkar vara ett nytt sätt att presentera sökresultat på, inte presentationer av nya typer av data.

För några veckor sedan öppnade data.gov.  Det är en datareservoir med data från amerikanska regeringen men är än så länge rätt blodfattig, berättar RWW. Själv gjorde jag en sökning inom polis-, fängelse- och domstolsväsendet och kopplade ihop det med Department of Homeland Security och Department of Defence. Det borde ha gett en del intressant data men icke. Idén och möjligheten finns dock.

Vi står inför möjligheten att få tillgång till nya datakällor och verktyg för att manipulera dem. RSS är ett verktyg för textflöden och vi kommer att ha verktyg  för att flytta, använda och presentera andra dataflöden.

En tråkig tid att tappa min egen förmåga att bearbeta data. Just nu känns det som om jag sitter på brunnskanten och tittar ner i vattnet. Mer en åskådare än en deltagare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 • Pingback: Rå data nu! Webbens skapare får uppdraget att ge regeringens data till allmänheten | Bloggtidningen()

 • http://kattk.org Jonas Anderson

  Du är rar du. Och du har rätt det kommer att dröja länge innan jag slutar göra det jag gör. Förresten är det inte jag som är chef för internet, det är Emma på opassande.se. Har jag hört i alla fall. :)

 • http://justew.wordpress.com/ Ungen

  Men lilla pappa. Du kommer aldrig sluta behandla data, lära dig nya saker. Du ÄR liksom internet för mig. Jag frågar en enkelt fråga och får tillbaka något långt, krångligt men smart svar. Sen får du förklara igen, på ett sätt man fattar när man använder internet enbart till att maila, chatta och skriva :)
  Dom där testerna du ska göra, dom är inge farliga, jag har gjort dom, mes-Ungen han gjort dom och klarat dom, nu snackar vi pappan som skrattande berättar om massiva svetsloppor som anfaller och kläder som brinner. You'r gonna be just fine gubstruts.
  Puss!

 • Pingback: Bloggandet | KATTKORGEN()