Ett perfekt ögonblick

luftballongDen här historien påminner mig om något som hände när jag jobbade på Finnboda Varv. Det var på 80-talet. Jag jobbade som plåtslagare och mest med plåt och detaljer till reparenter. Det vill säga båtar som skulle repareras.

Båten som låg inne var från Egypten och hade gått på något (jag minns inte vad). Den skulle byta massor med plåt. Det betydde mycket jobb och övertid. Plåtslagarna i dockan jobbade dygnet runt och en kväll (när jag och Gunnar jobbat till 20) kom basen förbi i verkstaden och bad hos stanna under natten. Vi skulle alltså malla och förse ett gäng inhyrda plåtslagare med jobb under natten. Vi sa ja förstås.

Gunnar stack hem och hämtade mackor som hans fru gjorde i ordning. Vi jobbade till 5 på morgonen. Då var vi klara. När vi ätit gick vi ut i en underbar vårmorgon. Då fick vi se en luftballong som långsamt sänkte sig mot plåtgården. Den landade strax utanför varvsområdet, på vägen som går ner mot Danvikstull. En enormt stor säck med luft som sjunker till jorden utan ett ljud. Den var blå och gul.

Ja, det är en av mina sista minnen av varvet. Jag han jobba där i drygt tre år innan det la ner. Sista gången jag träffade Gunnar var för några år sedan, på bron från skeppsholmen. En sen vårkväll. Vi bytte några ord och gick sedan åt var sitt håll.

I vintras dog han. Av asbestlunga som utvecklades till cancer.

När den där luftballongen landade ovanför plåtgården hade vi ingen aning om framtiden. Om internet eller att jag skulle minnas det hela i en blog drygt 20 år senare. Vi visste inte att Gunnar skulle dö av dammet han redan då hade i lungorna.

Det rä en gåva att kunna dela en upplevelse med en annan människa. Jag tror att vi gör det hela tiden men sällan är medvetna om det. När vi plötsligt blir medvetna om det kanske vi delar ett perfekt ögonblick.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

 • Pingback: En del saker jag börjat tänka på | KATTKORGEN()

 • http://justew.wordpress.com/ Ungen

  Nämen :( Det visste jag inte. Du har väl ingen asbest i lungorna!? Skulle bara fattas det på alltihopa :P
  Vi ringde om varandra idag, vi får prova igen imorgon, går i skolan till 15.

  Puss!

 • http://jonasanderson.se/info Jonas

  Nejdå, vi var på läkarundersökning och röntgades. Gunnar hade plaque på lungorna men trodde att han hade klarat sig. Han hade jobbat på båtar med asbest i många år. Jag har slitit ut hjärnan för att jag tänker så mycket på dig :)

 • http://www.vastrasicklao.se/ Konstantin

  Kul med Finnboda-minnen. Jag har lagt in en länk till blogginlägget på Västra Sicklaöns webbplats, där bland annat Finnboda ingår. Hör av dig när du skriver något intressant om gamla varvet.

 • http://kattk.org Jonas Anderson

  Tack för länken och kommentaren. Det känns ju som ett annat liv. Roligt att du uppmärksammar varvet på din webbplats. Jag hör av mig om jag skriver mer. Det är inte omöjligt.