Anonymiteten är i fara

maskrosDen engelske bloggaren NightJack har avslöjats av The Times. The Times anför argumentet att det ligger i allmänhetens intresse att få vet vem som ligger bakom bloggen. NightJack har bloggat öppenhjärtigt om sitt arbete som polis. Han har ofta varit kritisk mot ledningen och politiker och skrivit om missförhållanden inom polisen.

Utan anonymitet hade han inte kunnat göra bloggen som han gjorde. The Times argument om ”allmänt intresse” är oroväckande. I det här fallet har allmänheten visat stort intresse för bloggen och de personliga, avslöjande inläggen.

Det finns de som bloggar med fara för sitt liv. Iran och Kina brukar användas som exempel. Storbolag som Google och Yahoo har lämnat ut uppgifter som avslöjat regimkritiker. Tidningar brukar inte ställa sig upp  och applådera och säga att det sker i allmänhetens intresse.

Just nu pågår det en diskussion på Bloggtidningen. Om du vill diskutera föreslår jag att du gör det där.

Fler synpunkter kan du läsa på journalism.co.uk.

Kristin Löwe har skrivit på NONA-bloggen, också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

  • http://tomascarneheim.com/ tomas

    Det är obehagligt. Det gäller att balansera som bloggare,inte skriva sådant som kan sticka ut lite alltså. Inte bita i den hand som föder en