WolframAlpha – Ny, nischad sökmotor

science

Det finns det som envist håller fast vid att Google är bäst. Sedan Google tog sin plats i täten har det inte funnits någon konkurrent. Däremot har de senaste åren sett en stadig tillväxt i antalet nisch-sökmotorer. Något måste det bero på. Twinglys blog-sök är bara en av dessa.

I dagarna blev namnet WolframAlpha allmänt känt. Det är inte en Google-konkurrent men besktivs som en kompetent sökmotor för statistik. Den är ännu inte öppen för allmänheten så jag har bara läst rescensenternas intryck.

WolframAlpha söker inte igenom webbsidor som Google gör. Sökmotorn söker på ett intelligent sätt igenom datasamlingar, något som är mycket svårare.

Stephen Wolfram, skaparen av projektet, avvisar jämförelser med Google. Det är till synes blygsamt men jag misstänker att han innerst inne anar att detta skulle kunna bli större men på ett helt annat områden.

Read Write Web har fått en förhandstitt. Idag skriver också New York Times.

Stephen Wolfram har höga förväntningar på sig. Hans projekt har utvecklats under många år (kanske årtionden). Han har gjort sig känd redan som 15-åring då han publicerade sitt första arbete, en uppsats om partikelfysik.

Wolframalpha.com öppnas under nästa vecka och  jag är spänd. Om jag förstått sökmotorn rätt kommer den att tilltala alla som önskat sig Guiness Rekordbok i julklapp.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,