Svininfluensan är ett hett ämne

Svininfluensan är superhett just nu. I alla fall som nyhetsämne. Svininfluensan är den nya finanskrisen. Inte som företeelse utan som hett ämne att skriva om. Första stället jag träffade på svininfluensan utanför dagspressen var på en teknikblogg. Profybloggen med sitt inlägg Sko sig på svininfluensan: Hur etiskt är det?.

Svinfluensan är en pandemi. Alltså en världsomfattande epedemi och den kommer att sprida sig snabbare i bloggsfären än någon annan stans. Framförallt de bloggar som enbart bygger på att driva trafik för att få annons-klick eller visningar kommer att försöka exploatera frågan.

Tyvärr är det så att en stor del av bloggsfären drivs av trafikmotorn. Då menar jag bloggar som inte har någon annan funktion än att driva trafik. Det finns bra bloggar med optimerade inlägg som syns i sökningarna. Det är bra för då hittar jag dem. Det jag inte gillar är när jag letar efter något och måste vaska genom en massa meningslös skit för att hitta det jag vill läsa om ett ämne. Då förbannar jag Google och hela bloggsfären.

Jag misstänker att det blir så med svininfluensan eller influensa H1N1 som smittskydsinstitutet tycker vi skall säga. När jag sökte så hittade jag en hel del matnyttigt. Till exempel Naturvetarnas webbplats. Naturvetaren ringde upp Mia Brytting, chefsmikrobiolog på smittskyddsinstituet. Läs intervjun, den är mycket intressantare än många av tidningarnas larmrapporter. Här ett exempel från DN och ett från SvD. Apropå finanskris går det att kombinera artiklar om börsen och svininfluensan, DI gör det här. Expressen drar sitt strå till stacken.

Mashable har en intressant artikel om hur du spårar svininfluensan. Med en kombination av Google alerts och RSS-flöden från relevanta webbplatser kan du hålla koll på svininfluensan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

  • http://tomascarneheim.com tom

    Jonas!

    Jag hoppas att vi inte kommer att dö de närmsta åren av svininfluensan, men man vet aldrig. Funderar på att sjukskriva mig och isolera mig och familjen på Fårö.