Den toppstyrda journalistiken

Journalistik är intressant därför att den kan vara så mycket. I sina bästa och sämsta former kommer den att överleva länge. Däremot inte sagt att pressen som vi känner den kommer att överleva.

Hela debatten om fildelning har ju handlat om mer om kontroll än om pengar. Jag är övertygad om att Warner skulle kunna konkurera ut PB om de ville. Och tjäna mer pengar än vad grabbarna där någonsin gjort. Pirate Bay handlar om enkelhet, inte om gratis film och musik.

Nu blir webben realtidswebben, det vill säga den kommer i större utsträckning att ge oss nyheterna när de händer och det kommer inte att vara traditionella media som rapporterar. Inte alltid i alla fall.

Ester Pollack är kritisk mot pressen. Hon är också kritisk mot Newsmill.

Med webbmedia har journalistiken en chans men om det här är slutet för en era med professionella nyhetsrapportörer må det vara hänt. Jag har haft förhoppningar att den nya tidens deltagarjournalister och professionella journalister tillsammans skulle skapa något nytt. Nu tror jag inte det kommer att bli så. Det som har talat för journalisterna som yrkeskår är att de är ansvariga och lägger ribban för kvalitet. I den bästa av världar, alltså. Inte i den här. Det fåtal som journalister som har integritet att stå emot makten kommer säkerligen att överleva. Även om de inte blir rika kommer de alltid att ha någonstans att skriva (om inte annat på fängelseväggar).

Här finns mer om hur jag tänker.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,