Webbplatser som gjort mig till den jag är – Del 2

xcoffee

Utan idéer och kreativitet hade det aldrig blivit  någonting av internet, än mindre webben. Det som lyfte och gjorde det till något användbart var möjligheten att kommunicera.

Flera år före webben löste forskarna vid universitetet i Cambridge ett prekärt problem. 15 fattiga men flitiga dataforskare skulle samsas om en kaffebryggare.  Eftersom de var utspridda i huset fick de ofta gå i långa trappor helt förgäves.

Kaffebryggaren var placerad utanför The Trojan Room (som inte har något med virus eller spionprogram att göra) och  kom därför att kallas The Trojan Room Coffee Machine . Det som hände var att det fanns en dator över i rummet, en som hade ett videokort. En kamera anslöts till datorn och placerades vid kaffebryggaren. Datorn sparade en ruta då och då (några stycken per minut). Bilderna konverterades till jpeg-format och hämtades av en server med ett protokoll som egentligen utvecklades för bankomater! Sedan var det en lätt match att skriva ett litet program som kunde ansluta till servern och visa bilden av kaffekokarens tillstånd.

Efter det behövde ingen flitig forskare lämna sitt viktiga arbete för att förgäves traska de långa korridorerna till en tom kaffebryggare.

Kaffebryggaren fick sin verkliga berömmelse i och med webben när systemet anslöts till en webbserver. Då blev det möjligt för vem som helst att titta på kaffebryggaren. Den har haft 100 000-tals besökare fram tills dess att  den togs off-line 2001.

Det finns en del att läsa om projektet med den sista bilden som togs.

Trojan Room Coffee Machine

När webben bredde ut sig blev det rätt vanligt med webbkameror och det fanns till och med de som satte kameror i sina hem. En tidig form av videobloggande, kan man säga.

Ana Voog är  konstnär och musiker och har den äldsta, nu fungerande, kameran i sitt hem. Via den har man kunnat bekanta sig med hennes liv, konstnärskap och inte minst hundarna och skyltdockorna.

En del snörper på munnen och kallar det för exhibitionism. Själv har jag ingen åsikt men både Ana och forskarna i Cambridge kopplade ihop tekniken med någon del av sitt liv. De såg tekniken och i den en möjlighet. I Cambridge löste de ett praktiskt ptoblem på ett roligt sätt. Ana Voog har sett en möjlighet att nå ut med sitt skapande och sitt liv. Gemensamt är att de bjuder in oss att delta.

Berätta gärna om det som inspirerat dig på webben och internet. Kommentarerna är öppna. Misssa inte möjligheten att lämna en video kommentar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 • http://www.tomascarnehei.com TC

  Det aom inspirerat mig är också komunikationen som sker, en slags heta linjen i början, där man kunde komma i kontakt med helt nya människor, jag minns att jag tyckte det var oerhört spännande att chatta. Sedan började jag förstå hur jag kunde komma åt spännande information om olika saker. Det är också fantastiskt att kunna gå in och lyssna på hur musik låter som folk refererar till. Musik man aldrig kanske skulle ha hört.

  Mycket är fscinerande med internet, jag har blivit mer kreativ genom bloggen – och det har blivit en del av mig. Jag började med internet 1995 då jag skaffade telefonuppkoppling.
  Därför är Telekompaketet så oroväckande, och det måste bekämpas till varje pris.

 • / Rolf

  Unni Drougges tilltag att släppa sin nya bok även som talbok, fritt för nedladdning är ju nåt riktigt spännande … ska bli spännande att se hur detta utvecklar sig …

 • http://kattk.org Jonas Anderson

  Ja, det är modigt av henne att gå mot strömmen.

 • http://kattk.org Jonas Anderson

  Ja, det är en slags magi