Det sårbara samhället

vaven

Under några dagar har en historia om ett cyber-angrepp på en amerikansk stad sipprat genom väven.

Det är Bruce Perens som skrivit en artikel om angreppet. Bruce Perens var tidigare ledaren för Debian-projektet. Tills han gick vidare till andra uppgifter inom Open Source-rörelsen.

Första stället artikeln dök upp på var Slashdot för att sedan nå Mashable någon dag senare.

Det som hände var att olända personer tog sig ner i en kabeltrumma och kapade ett antal kablar för datatrafik. Syftet med atacken är också okänd.

Konsekvenserna för data- och telefontrafik var förödande. Inte ens larmnummer fungerade. Datanätet internet är konstruerat för att vara robust. Det skall vara omöjligt att ta ner på det här sättet.

Centraliseringen i stadsnäten gör nätverket sårbart och det är sällan som redundans byggs in. Det som räddade situationen i Morgan Hill var att radiamatörer kunde rycka in och förmedla viktiga tjänster över sitt distribuerade radionät.

Utvecklingen mot större kontroll och centralisering är ett hot mot infrastrukturen och går tvärs emot idén om ett robust, distribuerat internet.

Den här attacken har inte fått särskilt mycket uppmärksamhet. Ingen vill tänka på hur lätt det är att tillfoga en amerikansk stad ett så hårt slag. Internet, telefoni, bankomater, kreditkort och inbrottslarm drabbades och hela området skars av från övrigaa internet. Ingen förklaring har framkommit. Poltik, brott eller bara en demonstration av hur sårbart samhället  har blivit. Ingen vet.

Alla borde ta lärdom av händelserna i Morgan Hill. Inte lägga locket på. Eller diskutera hur vi skall strypa och reglera inernet ännu mer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,