Dags att göra anonymiseringsteknik allmän

Alltför ofta kommer argumentet att det bara är den som har något att dölja som behöver vara anonym när vi diskuterar interneten och idaurian_hedgehogntegritet.

Vi har rätt att dölja våra telefonnummer, klistra igen brev och låsa ytterdörren om oss utan att behöva förklara varför. Vad är det som gör internet annorlunda. En förklaring är att internet från början inte var en farlig plats. Tvärtom har den inbyggda öppenheten blivit ett problem. Många av de tidiga programmen och protokollen skickade känsliga uppgifter i klartext, alltså okrypterat.

Det vore helt enkelt sunt förnuft att använda kryptering i större utsträckning. Det skulle förmodligen ge en samhällsekonomisk vinst på  samma skäl som att låsa fönster och dörrar. Brottsligheten minskar. Du är faktiskt skyldig att låsa din bil.

Det skall inte vara kontroversiellt att använda kryptering i form av den teknik som Pirate Bay nu erbjuder sina användare. Företag vars anställda distansarbetar använder den (om de tar säkerheten på allvar). Framförallt är det ansvarslöst att misstänkliggöra säkerhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 • http://kattk.org Jonas Anderson

  Det är ett problem. Det kanske är dags för ett inlägg om det.

 • http://kattk.org Jonas Anderson

  Kul att du gillade inlägget. Det behövs definitivt bättre och enklare kryptering…

 • http://kraka.moah.se Kraka

  Bra, mycket bra, inlägg! Vi behövde inte låsa våra dörrar heller en gång i tiden. Kryptera mera!

 • http://www.tomascarnehei.com TC

  Absolut värt att tänka på, verkar så förbannat krångligt bara…