Teknik inför rätta

orkidePirate Bay-rättegången handlar till stor del om tekniken. Bittorrenttekniken gör det möjligt att effektivt ladda ner stora filer, t ex DVD-avbildningar av installationsskivor till de omfattande Linuxdistributionerna. Det var min första kontakt med Bittorrentteknik.

Nu utmålas de som använder tekniken som kriminella. Obildat, minst sagt och det har ju också rättegången visat. Att åklagaren inte har klart för sig hur det fungerar, alltså.

Att ställa en viss teknik inför rätta liknar inkvisitionen, när kunskap blev ett hot mot den etablerade makten. Du kunde råka illa ut för att du visste saker. Precis som idag.

Det finns bandbreddsleverantörer som filtrerar trafiken och stoppar Bittorrentprotokollet. Utan att ta hänsyn till att en hel del laglig trafik använder tekniken. Det är ett brott mot nätneutraliteten. Teknik har alltså blivit en ideologisk fråga, igen.

Om en viss utveckling stoppas kommer inte allt att förbli som det är. Det blir sämre. Som om barn inte skulle få nya skor när fötterna växer. Plågsamt. Teknisk utveckling är alltså en politisk fråga som måste upp på den politiska dagordningen. Annars kommer våra barn (eller barnbarn) att få lära sig skapelseberättelsen som vetenskap i skolan. Dit vill jag inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 • m9149

  Det var killarna i TPB gör att tjäna miljontals med kronor för reklamintäkterna de får för banners på sidan. En veckas reklamplats kostar 30.000 kr.
  De ligger dessutom bakom utvecklingen av torrents, dvs de har skapat en möjlighet för folk att ladda ner/ladda upp/ upphovsrättskyddat material och de själva tjänar multum på detta.
  De pengar artister mfl skulle ha går till killarna i TPB. Är det rätt?
  Om det var ok med vad de sysslar med så skulle servrarna stå kvar i Sverige. De är mycket väl medvetna om att de bryter mot olika lagar.

  Läs förundersökningen, där framgår ganska mycket.

 • http://jonasanderson.se/info Jonas

  Ingen av de som står bakom Pirate Bay har något med utvecklingen av ”torrents” att göra. Pirate Bay är en tillämpning av tekniken. Om du följer länkarna i inlägget kan du läsa mer om hur det hänger ihop. Du diskuterar något jag inte berört i mitt inlägg.

 • Pingback: NRK startar en egen bittorrent-tracker | Bloggtidningen()