Samarbete för utveckling

Samarbete för utveckling är en idé som kommer från tre håll.

Ett blogginlägg av Svetlana Gladkova, en rysk teknikbloggare bosatt i Novosibirsk, tar upp fördomar. Fördomar som kom till uttryck i den här artikeln. Poängen var att ryssar är svåra att göra affärer med. Jag fick intrycket av ett väst-centriskt perspektiv där allt som är annorlunda är konstigt – eller skum.

Jag påmindes om stålbadet en vän fått gå igenom nyligen. Hon är bosatt i England och ville anlita ett webbhotell i USA, Dreamhost, som har gott rykte. Gissa vem som rekommenderade Dreamhost?

Tyvärr räckte det inte med ett fungerande kreditkort, de ville dessutom ha ett avtryck av kreditkortet (fick gärna göras med krita!) som sedan skulle faxas. Andra berättar liknande anekdoter när de försöker betala för tjänster som är baserade i USA men själva bor någon annan stans.

Hur kan samarbete lösa sådana här problem? Christian Rudolf har satt en URL på en tanke om samarbete (Cristian sa det, jag lånar). Det finns en sida om det här.

Nu finns det så många entreprenörer som är verksamma på webben att det borde vara möjligt att komma överens om enkla principer som underlättar affärer över gränserna. ”Best practices” betyder att man följer vissa principer för att göra något på bästa sätt. Att krångla till saker för kunden bara för att du har monopol på en tjänst är inte ”bästa sätt”. Om man som Paypal tar betalt för att överföra pengar enkelt och säkert är det dumt att tvinga kunden genomgå processer som skulle göra det enklare att ta flyget och lämna pengarna själv.

Tänk om man kunde samlas och prata om de här frågorna. I alla fall börja med att uppmärksamma bloggare och entreprenörer som för samtalet. Som Christian t ex.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

  • http://www.disrupive.nu Christian Rudolf

    samarbete för att lösa sådana problem är ett tydligt exempel på vad man kan bestämma sig för att göra. Dock skall man inte underskatta förtroendeproblematiken. Den försöker jag göra ngt åt genom att lyfta fram gemensamma nämnare, tex att man läser disruptive och troligen har gemensamma värderingar