Internet och billiga datorer förändrar inte världen

Internet förändrar inte världen. Det kan bara människor göra. Det räcker inte att protestera mot förtrycket fattigdomen i tredje världen om vi accepterar en snävare tolkning av demokrati här hemma.

När vi genomgick IT-revolutionen på 90-talet förändrades inte ett skit. Mer än att en massa IT-företag fick en massa pengar och sedan gick i konkurs. Det kallades IT-bubblan.

Det som hände var att klyftorna i världen ökade. Mellan de som fick tillgång till ny teknik och de som blev utan. Inget har egentligen förändrats men det blir uppenbart att tillgång till språk och teknik är en förutsättning för att kunna göra sig hörd på webben. Det är en gammal historia.

Jag gillade OLPC, projektet som skulle sätta datorer i händerna på barnen i tredje världen. Tyvärr har det här projektet hindrats av slitningar mellan medlemmarna i projektet. Intel har samtidigt utvecklat sin Classmate PC.

Ett annat liknande projekt är indiens Sakshat (betyder inför dina ögon). Den skulle kosta 10 dollar men är nu uppe i 20. Dessutom har ingen sett någon än, trots namnet. Den här datorn har ingen egen lagringskapacitet och är väl tänkt att vara en så kallad smal klient. Alltså en dator utan eget operativsystem och därmed beroende av att vara uppkopplat hela tiden.

Det handlar om enkla datorer som är beroende av en avancerad infrastruktur som datoranvändaren inte har kontroll över. Användarna av de här datorerna kommer därmed inte att ha kontroll över sin egen data. Eller transporten av datan. Vem bestämmer till exempel vad du får tillgång till med din dator? I det här fallet alltså.

Problemet gäller inte bara bristfällig demokrati i tredje världen. Lite skickligare dissidenter kan (teoretiskt) skydda sig och använda vår relativa frihet till att publicera sig via bloggar och liknande. Om det inte var så att företag som Google, Cisco och andra hjälper till att hålla efter kverulanterna i Kina.

ssc_0500

Vi haar sällan samma åsikt om saker och ting men idag ville Katten kommentera FRA-lagen

Så har vi FRA-myndigheten som bygger i full fart, också. Vilket antagligen gör att Sverige inte kan vara någon fristat för digitala dissidenter. Vem vet vem det passar den svenska regeringen att kalla för terrorist. Kanske de som protesterar mot regimer som vår regering vill göra affärer med.

Då och då känner jag mig tvingad att publicera ett sådant här inlägg. Just idag beror det på något jag (som ofta innan) läste på Emmas blogg.

Om man bara lyssnar på personer som Per Strömbeck skulle man kunna tro att Sverige är internets centrum. Han tror nämligen att Sverigen skulle slippa reglera internet om det inte fanns några som laddade ner film här. Suck. Har inte karln internet?

Nu är jag klar.