Bloggar och journalistik

msrhIgår blev jag inspirerad av ett inlägg som norska journalisten och bloggaren Kristin Löwe skrivit på NONA. NONA är ett nätverk för de som jobbar med nätmedia. Det handlade om journalistik och bloggande.

Nu fortsätter diskussionen på Kulturbloggen med ett inlägg av Rosemari Södergren (och på Bloggtidningen).

Det vi ser är framväxt av något som vi kan kalla bloggjournalistik eller ”beat blogging” som jag skrev om igår.

Det är dock en sak när bloggen är ett verktyg för journalisten och när den är ett verktyg för mediakoncernen. Sett i backspegeln har inte Twingly berikat bloggandet. Bloggarna har berikat tidningarna. Med ett utökat innehåll som tidningen inte behöver betala för.

Jag tror så här: När bloggen blir allmänt accepterad i journalistiska kretsar utvecklas den till något nytt. Den är inte längre ett personligt publiceringsverktyg för en person eller journalist. Den är en avdelning i en webbpublikation och kommer att utvecklas vidare där. Till något annat än en blogg (heter det inte krönika?). Det är deras blogg som förändras inte min.

Det vi skall fokusera på är att fortsätta utveckla nya sätt att rapportera och diskutera nyheter. En del kommer att sugas upp av etablerade media men webben och dess tillgänglighet kommer att utvecklas. De rörliga skikten av ”early adopters av allting” kommer att fortsätta hitta på nya sätt att använda tekniken.

Det är bra att bloggare får plats hos media. Det betyder att det kommer in nya idéer där  och det blir plats i bloggsfären för ännu nyare idéer.

Berkman Center for Internet and Society har precis har sjösatt ett projekt som heter ”Media Cloud”. Det är ett projekt som har som mål att ge verktyg för att analysera och visualisera hur nyheter utvecklas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,