Microsoft har gör en helomvändning

msrh

Många av oss som började använda oss av Linux i slutet av 90-talet har sett med misstänksamhet på Microsofts sattsningar på OSS (Open Source Software). De avtal som Microsoft slutit med företag som sattsar på Linux har haft ett underliggande hot om stämningar.

Microsoft har påstått att Linux inkräktar på Microsoftägda patent. Även om detta inte är särskilt troligt, har flera företag ingått avtal med som inneburit att Microsoft fått royalty för att inte stämma företagens Linuxkunder.

Red Hat är ett av de äldsta kommersiella distributionerna och de har hela tiden vägrat ingå något avtal med Microsoft. Desto mer oroande att de gör det nu. Men jag kan ha fel.

Eftersom avtalet inte har något med patent att göra utan virtualiseringsteknik skulle  det kunna vara så att Microsoft har bytt strategi. Att de faktiskt har tänkt om och inser att de kan vinna på samarbete.

Själv tycker jag inte det är konstigt att företag samarbetar på det här sättet. Jag tror inte på myten om goda eller onda företag. Det är mänskliga egenskaper.

Jag tyckte inte att Novell eller något annat företag har rätt att ingå ett avtal som innebär att Linuxkärnan inkräktar på någon annans patent. De har fritt fått använda kärnan i kommersiella produkter och deltar sedan i en svartmålning av utvecklarna.

Men: Om Microsoft menar allvar med sin sattsning på OSS måste de öppna upp på tre områden. Filssytem, dokumentformat och programportabilitet (jag vet inte ens om det ordet finns. Det betyder att deras program skall fungera på alla plattformar. Antingen anpassar de dem själva eller gör det möjligt för någon annan att göra det).

IDG

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

  • http://www.tomascarneheim.com tomas

    Vilken fin bild Jonas, din stil påminner lite om Lennons

  • http://jonasanderson.se/info Jonas

    Tack! Jag tror jag skall rita en teckning till :)