Mer RSS-magi och varför vi behöver den mänskliga faktorn

ankdamDå och då får jag ett ryck och skriver om RSS. Orsaken är att det är en av de bästa finesserna med Internet men samtidigt en ganska lite använd tjänst.

Orsakerna är säkert flera. En jag kan tänka mig är att de flesta tycker det är trevligare att besöka bloggar och webbplatser personligen.

RSS kommer nog mest till sin rätt för oss som försöker hålla oss ajour med väldigt många webbplatser, nyhetskällor och bloggar. Det är en ganska strid ström information som rinner förbi.

Under Kulturbloggen Award i fredags hade jag chansen att sitta ner en stund med Christian Rudolf som jag intervjuade i Bloggtidningen för ett tag sedan.

Vi pratade om allt möjligt men kom oundvikligen in på frågan om hur man bär sig åt för att komma åt relevant information.

Christian hade redan tippsat mig om Beta-alfas RSS-flöde Plus. Det är ett RSS-flöde som består av flera, ihopslagna och (antar jag) filtrerade källor. Allt efter någon princip som Beta-alfa tycker är bra.

Att jag blir så förtjust i det här beror på att jag tycker att den mesta informationssökningen på nätet suger. Det är hundra gånger troligare att jag skall bli intresserad av något en människa rekommenderar.

Christian och jag var överens om att människan är det bästa filtret för andra människor.

Till vår hjälp har vi verktyg som överträffar sökmotorerna. Jag tänker på Sociala media som Twitter, Friendfeed och även Facebook.

När vi sedan hittar en intressant källa kan vi använda en tjänst som PostRank. PostRank är en slags digital guldvask där du stoppar in ett bloggflöde i ena änden och sedan bestämmer vilka inlägg du vill se. Hur PostRank fungerar är en hemlighet men filtreringen bygger (min teori) på hur mycket intresse som finns för ett inlägg. Var det tar vägen efter att det skrivits. Sen graderas de från 1 till 10. Du völjer vilken nivå du själv vill ha ut och får ett RSS-flöde.

Det här inlägget förutsätter att du redan vet lite om RSS. Gör du inte det kan du läsa mer här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,