Dödsstöten för Internet?

Tidigare ikväll läste jag en artikel som diskuterade hur Storbritanien skall koppla upp alla som inte är (eller vill vara) uppkopplade. Lustigt, jag funderade just över den här plötsliga ivern att ansluta medborgarna till Internet.

Engelsmännen är snart världens mest övervakade folk (om de inte redan är det). Deras regering har snart kapacitet att övervaka all datatrafik i realtid. I realtid betyder att alla kommer att vara ständigt avlyssnade. Alla samtal, all kommunikation. Medan den pågår. Skrämmande. Här finns väl också motivet att koppla upp alla. Det går ju inte att spionera på medborgarna om de inte är uppkopplade.

Läs BBCs DotLife-blogg. Obligatoriskt Bredband?

I Sverige hakar på så gott det går med FRA och kampen mot ”fildelare” och nu kommer polisen att få lättare att begära ut IP-nummer vid utredning av brott.

Snart kommer väl bevisbördan att ligga på den anklagade. Att bevisa att den är oskyldig.

Läs mer hos Emma som skriver mer energiskt om dessa frågor än vad jag gör.

Ända sedan jag kopplade upp mig på 90-talet har jag sett Internet som en tillgång med potential att göra livet bättre för alla. Många som tidigare inte hade en röst har fått en genom bloggar och sociala media. Nu är den utvecklingen i fara.

Nä, något har gått snett. Allvarligt snett. Vart vänder man sig? Det finns ju inget parti i Riksdagen som är emot.

Jag tycker att nätopertörer skall transportera data åt sina kunder, inte agera poliser eller spioner åt staten eller någon industri. Det verkar som om det är på Internet som striden om yttrandefriheten kommer att stå.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

  • Pingback: Anna Troberg » Den som är fri från synd ska kasta den första stenen…()

  • http://ponor.wordpress.com linda

    Well said sir!

    Vet ej om vi är dom mest övervakade folk men säkert inte långt ifrån det i dagens läge. Sverige borde ser upp verkligen.. Om Sverige börjar övervaka på här sättet, plus ert system med personnummer är det verkligen dags att ge upp all rätt till era egna tankar. Engelsmännen har ingen motsvarande system gällande personnummer men det sägas att detta komma.. Folket vill inte, men våra politiker försöka övertala oss ändå.. Med det Brittiska böjelsen för att ”tappa” dokument med känslig information lite överallt, (Det händer omkring en gång om veckan att vi få höra att någon tjänsteman har lämnat något nånstans på ett tåg eller i en taxi.) så kommer det att vara lika väl att öppna alla sina fönster och bara skrika allt man tänker högt till alla.. Det brukar rabblas upp följande: ”…If you have nothing to hide, you have nothing to fear…” Oh really….?

  • http://jonasanderson.se/info Jonas

    Hey, Linda! Thanks for the input. You are so right. If the government has nothing to hide, why does it need all this info? :)