Vad betyder en länk, egentligen?

rhodesian_ridgeback1Jag ansvarar för en webbplats för professionella i min bransch. I somras fick jag ett brev som berättade om en barnanalytikers arbete med barn som drabbats av jordbävningen i Kina tidigare i år. Det var rätt fantastiskt att få ta del av dokumentationen av det här arbetet.

Tyvärr skulle det dröja tills helt nyligen innan jag kunde göra något av det. Glad i hågen publicerade jag det material jag fått med en länk till en .PDF av en arbetsbok.

Idag fick jag ett mail med en fråga om det skulle vara möjligt att ta med en länk till webbplatsen där arbetsboken fanns till nedladdning. Det tog mig några sekunder innan det slog mig vilken oerhörd fadäs jag gjort. Jag skämdes rätt rejält över min nonchalans över att jag inte tänkt på detta själv!

Det är självklart för mig att ge en länk tillbaka när jag citerar eller nämner andra bloggar. Jag förväntar mig att få länkar tillbaka av andra. Det är ett sätt att visa uppskattning eftersom länkar har betydelse för skicka trafik och för hur webbplatser värderas i sökningar. Kattkorgen skulle aldrig ha Page Rank 4 om det inte var för länkarna in och ut.

Därför är det pinsamt när jag missar att länka till en webbplats när jag dessutom har fått publicera ett unikt material.

Naturligtvis fixar jag till det här direkt och skickar ett mail med en ursäkt.

Det finns en viktig skillnad mellan webbpublicering och publicering i papperstidningar. ”Ensamrätten” är sällan värd något på webben. Om ingen annan ser, skriver om och länkar till en nyhet blir den lätt osynlig. Vi vinner på att samarbeta och på att vara generösa med länkar. Journalisten.se har bra argument för detta. Emma/Opassande visar ofta hur det skall gå till.

Den pinsamt missade länken skulle gå till www.childrenspsychological.org

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Technorati Taggar: , , , , ,