Lite nyheter om min Asus EeePC 901

Det var länge sedan jag skrev om min lilla Eee. Ja, egentligen, har jag skrivit lite oregelbundet här. Det beror faktiskt på en del hälsoproblem. Trötthet är resultatet och jag har fått anpassa. Det är ju en hel del personer som läser den här bloggen regelbundet och jag kände att jag var tvunget att skriva något. jag har fått några mail med oroliga frågor om vad som händer med mig och bloggen. Svaret är att det inte finns några planer på förändringar, annat än en återgång till det normala, med intressanta artiklar om det som händer på webben.

Kolla t ex in det här inlägget på Bloggtidningen. Lite energiutsläpp om IPRED :-)

Till Eee’n. Det är som bekant en 901:a med XP som OS. Den är ursprungligen bestyckad med 1 gigabyte ram-minne. Eftersom jag tyckt att den gått segt, vilket den inte borde eftersom den har en bra processor, Atom 1,6 gigahertz, misstänkte jag att minnet var för klent tilltaget för att köra XP. Tilläggas bör att det borde räcka mer än väl men XP använder inte minnet lika effektivt som t ex Linux.

Serviceluckan öppnas med två skruvar

Hursomhelst, jag drog iväg till Webhallen och köpte en minnesmodul på två gigabyte (efterson EeePC’n bara har en minnesplats måste den bytas ut). Den kostade 399 spänn (jag shoppade inte runt, den här var garanterad att funka med min dator).

Själva ingreppet tänkte jag utföra på Frapino, där jag brukar sitta och blogga.

OK, jag har en Asus EeePC 901(som jag aldrig varit inne i), en minnesmodul à 2 gigabyte och en skruvmejsel för 9 kronor.

Det fina med Eee’n är att den har en lucka som döljer komponenter man kan pilla med själv utan att garantin blir ogiltig.

Serviceluckan öppnas genom att skruva loss skruvarna och lyfta bort den. Enkelt. Det som gjorde mig förvirrad var att jag inte såg någon minnesplats men efter att ha kollat på lite bilder på nätet visade sig att minnesmodulen satt under ett mjukt plastskydd som man lyfter lite lätt på.

Lyckades inte ta en bättre bild men minnesmodulens placering syns i alla fall

Minnesmodulen sitter fast med två spärrar på sidorna. När man drar dem åt sidan fälls modulen upp och det är bara att dra ut den. Den nya modulen sätts på plats (se till att den går i botten ordentligt) och trycks ner så att spärrarna låser.

Det var spännande när allt var på plats och det var dags att starta om datorn. Den flyter på bättre och är en hel del snabbare. Med mina erfarenheter tycker jag faktiskt att det är konstigt att datorn inte är utrustad med mer minne från början. Så stor skillnad tyckte jag att det blev.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 • http://www.tomascarneheim.com tomas carneheim

  Blev den snabbare?

 • http://jonasanderson.se/info Jonas

  Ja du, Tomas. Du är en observant läsare :-) Halva inlägget (nästan) fattades. ja det blev den. Jag skulle ha tryckt på ”spara”, inte ”publicera”. Nu är sista delen med. Och ja, den blev snabbare. Framförallt fungerar datorn mycket bättre. Även när processorn är i svältläge.

 • http://www.tomascarneheim.com tomas carneheim

  Undrar om en sån där modul skulle kunna göra något även för min gamla lap-top som inte är någon EeePC utan en helt ordinär, från tiden innan de små dök upp på marknaden.

  Klart man måste vara en obeservant läsare ;-D

 • http://jonasanderson.se/info Jonas

  Om datorn går hackigt, hänger sig och är allmänt seg brukar det hjälpa att sätta i mer minne. det är också värt att kolla hårddisken. Redan när disken är halvfull kan man märka en prestandasänkning. Det lönar sig alltså att defragmentera och att då och då köra verktyget Diskrensning. Du hittar dem om du går till den här datorn, högerklickar på disken och väljer egenskaper.

 • Cinzano

  Det är krav från Microsoft som gör att dom inte får levereras med mera än 1gb

 • http://jonasanderson.se/info Jonas

  Jasså!? Det visste jag inte. Hur kommer det sig?