En intressant fråga – Vilket ansvar har man som bloggare

Vad har bloggare för ansvar för kommentarer på sina bloggar?

Terjes blogg tar upp frågan om personangrepp och t o m ärekränkning på bloggar. Det är tråkigt att webben används på det sättet men det är inte första gången jag hör det.

Vad göra och vems ansvar?

Det finns de som tycker det är blogginnehavarens ansvar. Att den som äger bloggen har ansvaret för kommentarerna. Jag håller inte med om det. Lika lite som jag tycker det är internetoperatörerna som skall ansvara för vad kunderna gör på nätet. Eller vägverkets ansvar för fortkörningar eller andra brott som har med bilar att göra.grenade_m26a1_fragmentation

Jag har aldrig behövt ta bort en legitim kommentar (däremot tar jag bort skräpkommentarer som gör reklam för porr och knark t ex). Min uppfattning är att det är den som kommenterar som äger kommentaren. Det är därför jag använder Disqus kommentartjänst. Kommentarerna lever fritt på webben. Jag kan ta bort dem från bloggen men de kommer alltid att finnas någonstans.

En bloggare har samma ansvar som en konstnär. Att så uttrycka sin personliga åsikt så ärligt och äkta som möjligt. Det betyder att det kommer att uttryckas en massa åsikter som jag inte gillar men det är väl det som är meningen.

Technorati Taggar: , , , ,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,