Bilder på webben: Gratistjänsterna har sina begränsningar

dayoutgothenburg_webbJag har varit ute och rest och det är alltid ett tillfälle att ta mer bilder än vanligt. Då råkade jag ut för att mitt gratiskonto på Flickr sa ifrån. Jag har uppnåt min månatliga gräns på 100 megabyte.

OK, tänker jag. Vad gör jag då? Egentligen vill jag uppgradera till Pro-alternativet. Det har jag planerat att göra en längre tid och skall väl göra också. Men, jag är också nyfiken på hur olika tjänster fungerar i sina gratisversioner. Alla har inte nytta av betalvarianterna så det kan vara bra att ha koll på vad som finns.

På Friendfeed har en del av mina kontakter Picasa, Googles gratistjänst för bilder. Eftersom jag använder Googles övriga tjänster är det läge att testa även bildfunktionerna.

Jag blev glatt överaskad över det väl tilltagna utrymmet, 1024 megabyte. Det andra positiva var att jag kunnde skapa obegränsat med album (på Flickr får du nöja dig med tre). Det var lätt att lägga in RSS-flödet från Picasa till Friendfeed och Facebook.

Det här är så bra att jag väntar lite med att uppgradera Flickr-kontot.

I ett relaterat inlägg skrev jag om Posterous, ett enkelt sätt att blogga via e-post. Tyvärr funkar inte Picasa med Posterous. Surt, annars hade Picasa här varit en vinnare på allla punkter och Flickr hade fått vänta på sina pengar.

Om du inte har tagit steget och börjat publicera bilder på webben är det dags att prova. Det är roligt att kunna skicka runt länkar till bilder och att få höra av andra att de sett ens bilder.

Posterous är enklast, lika enkelt som att skicka e-post. Flickr och Picasa vinner på presentationen. Flickr ger dig möjlighet att redigera dina bilder när du laddat upp dem. Picasa låter dig skapa fler album. Om du inte vill betala tycker jag att Picasa vinner med sitt större lagringsutrymme. Om du kan tänka dig att betala $25 tycker jag Flickr vinner.

Någon som vet bättre? Skriv och berätta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Technorati Taggar: , , , , , ,

  • http://stiftet.wordpress.com stiftet

    Jag tycker flicker pro funkar bra speciellt med tanke på att du kan lasta upp videoklipp, geofunktionen är också smart man kan få ganska många besök från andra om man petar in precis var bilderna är tagna. Det var ett stort lyft att betala 25 dollar, värt pengarna.

  • http://nyheter24.se/nyheter/aretsbild/98956-arets-bilder-2008 Annika

    Apropå bilder kan jag bara tipsa om det här: http://nyheter24.se/nyheter/aretsbild/98956-are

    En hel del fantastiska foton faktiskt.