MTV och Myspace kan tjäna pengar på piraterna

Det verkar som om MTV och Myspace har kommit på ett nytt sätt att tjäna pengar.

Alldeles nytt är det inte. Youtube hade samma idé för ett tag sedan. När de kommit på ett sätt att identifiera piratkopierat material ger de upphovsrättinnehavaren möjlighet att antingen få klippet (eller vad de nu är) borttaget eller få del av reklampengar från annonser som visas i anslutning till materialet.

Nu gör alltså MTV och Myspace en liknande satsning. Något vettigare än en lösning som kostar massor i rättegångskostnader och förlorad goodwill. Om det också leder till att mediabranschen förstår att massor med människor gillar deras produktioner, vore mycket vunnet.

Faktum är att de borde uppmuntra publiceringen till social media. Det är  gratis reklam och gör artister och TV-serier kännda långt utanför den krets som annars skulle vara intresserade.