Idag är jag reporter igen. I Riksdagen (nästan)

Idag är jag på besök i riksdagen. Eftersom jag tycker att bloggare skall vara välkomna i alla sammanhang där journalister är det, har jag datorn med mig. Min Eee. Jag har inget lösenord till nätverket men 3G funkar. Det är första gången jag är här för att lyssna och skriva så jag antecknar vad jag skall tänka på till nästa gång.

Vänsterpartiet har bjudit in till seminarium om kvinnovåld. Det är
ena skälet att jag är här.

Det andra skälet är att det är min arbetskamrat Amineh Kakabaveh som bjuder in. Hon har tagit plats i riksdagen för Vänsterparitet. Vi är mycket stolta över henne och personligen tror jag att hon gör stor nytta. Kanske mer än i Botkyrka.

Det är en rätt stark samling kvinnor (och två män) som är här. Jag hinner inte uppfatta alla namn men lägger till dem senare.

De som syns på bilden (från höger till vänster):

Niklas Klemenen, Rädda Barnen, Birgitta Olsson, Folkpartiet, Hayde Daragahi, Kvinnorättsaktivist, Alán Ali, Verksamhetsansvarig för Elektra i Malmö, Susanne Zaader och Hanna Linell från ungdomsstyrelsen, Amineh Kakabaveh, Vänsterpartiet,

Alla har sagt viktiga och intressanta saker men den som griper mig mest är Hayde Daraghi. Hon gisslar den organiserade religionen och ifrågasätter varför det svenska samhället stödjer organisationer som arbetar mot kvinnovåld och samtidigt  uppmuntrar organiserad religion. Hon menar att alla religioner är kvinnofientliga.

Vi får höra talas om barnäktenskap och tvångsäktenskap. Tydligen är det möjligt att få dispens för barnäktenskap i Sverige. 16-åringar kan giftas bort.

Hayde menar att alla religioner är kvinnoförtyckande. Att alla religiösa yttringar, i t ex friskolar, borde förbjudas. Det är motsägelsefullt att Sverige stöder projekt och grupper som kämpar mot kvinnoförtryck samtidigt som samhället uppmuntrar organiserad religion.

Killen från Elektra i Malmö, Alán Ali, berättar om hur hedersförtryck drabbar killar. Han säger att killar också är offer men jag inskränker mig till att säga de är drabbade. Det kanske bara är jag som bryr mig om skillnaden.

Nu skall vi lyssna på frågor

Git Larsen (SFI-lärare) frågar om mänskliga rättigheter. Är det något man bara skriver under? Sverige har lovat att avskaffa sedvänjor som är skadliga för barn. Hon vill ta upp de här frågorna med eleverna.

Det är roligast att lyssna på dem som inte är politiker.

Hayde tar vid igen och påpekar att det inte finns någon kämpande kvinnorörelse i Sverige. Det finns feminism, men ingen kvinnorörelse. Vi har lagar men vi måste vara beredda att försvara dem.

Politikerna kritiserar SFI, nu kritiserar SFI tillbaka. En lärare har aldrig fått någon utbildning om hedersvåld. Politikerna vill att eleverna på SFI skall komma ut på arbetsmarknaden. SFI-läraren vill lära ut demokratiska värderingar.

En tjej från tjejjourerna ( som jag tyvärr inte uppfattar namnet på) berättar att många unga kvinnor väljer att gifta sig för att de inte har alternativ. Hellre gifta sig än leva kvar i förtrycket i familjen.

”Glöm inte att kvinnor kämpar för rätten till sina kroppar, under dödshot”, är Haydes avslutningsord. Det får sätta punkt för den här gången.

Technorati Taggar: , , , ,

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

  • http://kraka.moah.se Kraka

    Killar i hederskulturer är i allra högsta grad drabbade, på olika sätt. Men jag kan förstå det där med att vara offer som kille också. Pojkar som inte ställer upp på att döda sina systrar straffas också väldigt hårt av äldre män i familjen/släkten. Man behöver vara både vuxen och mogen (obs skillnaden) för att våga/orka stå emot grupptrycki i en familj/släkt.
    Jag håller inte med om att religion i sig är kvinnofientlig. Det är kulturella tolkningar av religion som förtrycker. Det är däremot få som vet den skillnaden. För att veta vad som är religionen och vad som är tolkningarna måste man vara påläst, mycket påläst. :-)

  • Pingback: ~m10711 · Kan ABC-klubben och deltagande journalistik?()