Amerikanska företag hjälper till med avlyssning i Kina

En grupp människorättsaktivister och datasäkerhets forskare har avslöjat en enorm avlyssningsskandal i Kina, berättar New York Times.

Meddelanden som skickats av Tom-Skypes kunder har spårats. Tom-Skype drivs gemensamt av Ebay och en kinesisk leverantör av trådlös internetuppkoppling.

Det hela uppdagades när gruppen undersökte en helt oskyddad server. De påträffade åtta datorer med över 30 000 meddelanden som censurerats. De hittade också en krypterad lista med nyckelord som meddelanden filtrerades efter. Listan innehöll ord som Falun Gong, mjölkpulver och jordbävning (den kinesiska regeringen har kritiserats för hur den hanterat jordbävnings katastrofen och den förgiftade mjölken). Meddelnaden som innehöll nyckelorden stoppades. Det finns inga bevis för att röstmeddelanden har spelats in men användar uppgifter har lagrats.

Att det gick att komma åt arkiven berodde på att servrarna var felkonfigurerade och gjorde det möjligt att komma åt katalogträdet med en vanlig webbläsare.

Det är itne första gången amerikanska företag varit inblandade i övervakning i Kina. 2005 lämnade Yahoo ut uppgifter som ledde till att journalisten Shi Tao dömdes till 10 års fängelse. Kinesiska myndigheter hävdade att han avslöjat statshemligheter.

Så här lätt är det att spionera nuförtiden. Men det är också lätt att bli avslöjad som väl är. De tverkar som om vi står inför ett vägval. Vi kan inte räkna med att få behålla yttrandefriheten om vi inte är beredda att försvara den. Det kinesiska myndigheter gör är ju exact samma sak som vår regering vill att FRA skall göra.