Än en gång dödförklaras bloggen

en bild som heter 2711205780_1461ce52bc_m.jpg

Wired är ute och cyklar när Paul Boutin skriver att bloggen är död som uttrycksmedel.

Bevisen skulle vara:

 • Friendfeed, Twitter och Facebook har tagit över bloggens roll.
 • Jason Calacanis har slutet blogga pga ”det blev för stort”.
 • Technoratis Top 100 toppas av kommersiella bloggar som Engadget
 • Bloggar får ingen uppmärksamhet längre
 • Bloggare drar till sig webbens troll och andra oönskade element
 • Och så vidare…

Att Jason Calacanis slutade blogga med buller och bång, har inte påverkat bloggandet någonstans i världen. Utan att påstå att jag är representativ för andra bloggare använder jag annan social media som ett komplement till bloggande. Samtal om bloggande, kan man säga. Bloggen är ett öppet kommunikationsverktyg, Facebook är stängt och muromgärdat. Twitter tar 140 tecken och Friendfeed leder oss tillbaka till massor med bra och intressanta bloggar. Framförallt är ju Jasons upplevelse Jasons upplevelse.

Att Technorati fungerar som det gör, och inte kan ge mer relevanta  topplistor är faktiskt Technoratis problem, ingen annans. Själv skulle jag inte grunda något avgörande beslut på sökresultat där. Technorati är stort och inflytelserikt och jag antar att det är det som gör det svårt omöjligt för dem att presentera en levande bild av bloggsfären.

Detsamma gäller faktiskt Google, det finns de somtycker att Google ger sämre sökresultat numera. Jag har ingen aning om varför det skulle vara så eller om det är sant. Men här är ett exempel.

Wierds har fel. Det enda jag grundar den uppfattningen på är att jag inte upplever bloggandet på samma sätt. Jag är ju faktiskt bloggare.

Enda gången jag funderar på att sluta blogga är när det inte känns verkligt. När orättvisorna i världen blir uppenbara och tränger sig på. Då kan det kännas futtigt att sitta och blogga om webbtjänster och det senaste på Gmail.

 • Pingback: Bloggen är inte död | Bloggtidningen()

 • Pingback: Nya Leksaker | Jonasanderson.se()

 • http://kraka.moah.se Kraka

  Att påstå att bloggen är död är ju helt ogrundat. Bloggare får allt mer uppmärksamhet, inte minst i det offentliga rummet. Det var mycket tack vare bloggarnas protester som FRA-lagen omprövades och alla är medvetna om att bloggares åsikter kommer att bli än viktigare i framtiden.
  När det gäller mitt privata bloggande är det ett sätt för mig att dokumentera min vardag, ett sätt att få det vanliga att ge avtryck. Internet är ett fantastiskt media där vi alla snabbt kan kommunicera våra tankar med både dem vi känner och okända.
  Att utrycka sig som Jason Calacanis och sluta blogga ligger på samma nivå som när folk säger att ”det är ju inget speciellt med att ta studenten, det får ju alla göra nu”. Han är helt enkelt avundsjuk på att bloggande och internet som uttrycksmedel är öppet för alla, inte bara för ”speciella”. Numera bloggar varje politiker med självaktning, tonåringen som är olyckligt kär, småbarnsmamman, gamla mormor och medelålders alldeles ovanligt vanliga kärringar som jag. Kan det bli mer fantastiskt!

 • http://stiftet.wordpress.com stiftet

  Jag tänkte egentligen skriva här men det blev visst i Bloggtidningen, hur som helst jag tycker det är ganska kul när dom små självhögtidliga journalisterna skriver om att bloggandet är dåligt och dött och vad det nu är för floskler dom klarar att häva ut sig. Det är väl deras egen ångest över att att deras yrke som sanningsbärare är utdöende, som gör att de så envist motarbetar andra slag av meningsyttranden.

 • http://jonasanderson.se/info Jonas

  Ni har rätt båda två. Många tidningar hajjar itne webben men nu håller det på att ändras. Guardian ligger långt framme. Tråkigt att en så bra tidning som Wired skall skriva något så dumt :-)

 • http://stiftet.wordpress.com stiftet

  The Guardian är en ganska kool tidning har jag upptäck,t fina nätsidor och kvalitet t.o.m på tecknade serier.

 • http://jonasanderson.se/info Jonas

  Som barn tillbringade jag en hel del tid på redaktionen på Guardian. Det är min första erfarenhet av journalister. Glada, tjocka gubbar i koftor som gillar barn :-) De var duktiga på att teckna och ritade segelfartyg åt mig och brorsan. Min pappa hade sitt skrivbord där. Han var utrikeskorrespondent.

 • http://jonasanderson.se/info Jonas

  Jag tror du slår huvudet på spiken. Calacanis har istället en mailinglista som man får ansöka om att få vara med på. Bloggandet utvecklas hela tiden och för egen del tycker jag att jag utvecklas med min blog. Det finns så mycket man kan ha en blog till.