Vart är webben på väg?

En viktig händelse gör att jag funderar på vart webben är på väg.

Google släppte sin webbläsare Chrome, jag tror det var igår. Det var i alla fall då jag skrev om det. Här och i BT.

Då ställde jag frågan om hur många stolar Google kan sitta på utan att fötlora sin trovärdighet.

Det jag tänker på är det (nästan) monopol Google har på sök och annonsmarknaden. Google är dessutom innehållsproducent via t ex YouTube.

Webbläsarmarknaden har länge dominerats av Internet Explorer, Microsofts webbläsare, med Firefox som god tvåa.

Google har vid ett flertal tillfällen varit tvungen att deklarera sin hållning i fråga om användarnas integritet. I Chrome finns det en hel del att fundera över de rättigheter Google anser sig ha till innehåll som visas genom webbläsaren.

Tidigare har användare reagerat på att t ex delade objekt i Google Reader plötsligt blivit tillgängliga för ”kontakter”, personer som du mailar ofta anses vara kontakter men som användare fick vi ingen chans att säga ja eller nej till att dessa artiklar blev tillgängliga. Här fick Google backa och låta användaren själv bestämma vem som skulle anses vara en ”kontakt”.

När Googles dominans på webben minskar naturligtvis motivationen att lyssna på kritik. Finns det ingen annan att vända sig till är det svårt att byta.

Hela frågan om en fri öppen webb blir akademisk om det bara finns ett företag som dominerar. Kanske hade det varit bättre för alla om affären Microsoft – Yahoo hade blivit av.

Att använda Chrome betyder att du knyter ditt skrivbord hårt till Google-webben. T ex installeras Google Gears som gör det mjligt att arbeta offline för att sedan synkronisera innehållet när du kopplar upp dig. I o m detta har Google åstadkommit något som väcker ramaskri när Microsoft försöker göra det.

Om det är bra eller dåligt kan jag inte uttala mig om men jag tror att det är värt att börja läsa avtalen före installationen.

Den andra ssaken som är värd att notera i det här sammanhanget är att flera av Firefox’ nyckelutvecklare är anställda av Google. Hittills har Firefox framstått som det fria alternativet. Bristen på öppenhet kring det här anser jag vara ett problem.

Om den här utvecklingen fortsätter börjar gratisalternativ framstå som riskabla. Att betala för någonting innebär ju i alla fall ett tydligare avtal. Fritt och gratis är inte samma sak.