Blogga om politik

Att blogga om politik är något jag undvikigt. I bland kommenterar jag så’nt jag läst, här: jonasanderson.se.

För mig är utvecklingen på webben politisk så det räcker. FRA-debatten är tillräcklligt politisk och visar tydligt att teknik i sig inte gör oss fria eller ofria. Allt handlar om hur vi använder den och det är beroende av vilket samhälle vi bygger.

Jag fick en miniutmaning i posten idag. Ett brev från min bloggkompis, Rosemari. I dagarna lanserades, arvidfalk.se. En blogg som inte bara utamanar Newsmill och media etablisemanget utan också bloggsfären med att ta upp frågor och nyheter som inte tas upp av borgerlig media, eller för den delen den borgerliga bloggsfären.

Artikeln jag lockades med är den här:

Tänk om det kunde vara totalt anställningsstopp för män mellan 25-35


Hur det ser ut för den här gruppen i stort vet jag inte men jag har svårt att tänka mig att det skulle göra någon större verkan i det område där jag jobbar, Fittja.

Om de unga männen slutade jobba skulle det inte göra att gamlingarna och kvinnorna fick jobb i stället. Det skulle betyda att ingen jobbar. Det är inte så viktigt vem som drar in pengarna till familjen här, bara någon gör det. Många familjer lever på en inkomst.

En del ungdomar ger upp och väljer en karriär som professionella kriminella. För att bryta den utvecklingen krävs arbeten. Problemen kommer inte att lösas med entrepenörskap eller mer skola. Det är jobb som behövs. Antingen betalar vi för en ökad social utslagning och kriminalitet eller så sattsar vi pengarna på jobb. Avlönad arbeten löser problemen.

Nu när krisen slår till finns det en del gamla paroller som vi kan damma av. Att dela på arbetet som finns, genom en arbetstidsförkortning, statlig nyetablering och sänkt pensionsålder är några förslag som skulle hjälpa. andra är positiv särbehandling av kvinnor (t ex) vid anställning (och avsked, principen först in först ut drabbar kvinnor i mansdominerade yrken).

Om arvidfalk släpper fram de här frågorna från ett ”gräsrotsperspektiv” kommer bloggsfären att bli berikad. Jag kommer att hålla ögonen på dem för att jag har vissa förhoppningar. Däremot blir det inte så mycket politik här men jag kanske skärper mig på annan plats.