Tack men nej tack

Idag blev jag smickrad av att få ett meddelande från Flickr att någon var intresserad av en bild jag tagit och laddat upp.

Bilden skulle användas i en artikel om domen mot tobaksindustrin.

Eftersom det är smickrande tänkte jag säga ja. Det är bara det att jag måste skaffa ett konto på NowPublic för att kunna säga ja till deras fråga (och acceptera mail från dem!). Det gjorde jag inte.
Vacation I

NowPublic har funnits ett tag och verkar vara en sjysst ”community”. Flickr gillar jag och kommer förmodligen att skaffa ett Pro konto. Det som hände har gjort mig förbannad på dem båda. Bra jobbat!

På mitt Flickrkonto har jag ett set med bilder som är licencierade under Creative Commons. Det är fritt fram att använda de bilderna, även för kommersiellt bruk. Jag flyttade bilden dit så nu behöver ingen fråga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

 • http://blogg.skottet.se Skottet

  Ähh, har du blivit erbjuden pengar av ett företag. Varför då ge bort grejerna gratis till dem?

  Jag har slutat ge bilder gratis till företag. Jag kan tänka mig att ge till privatpersoner, men för kommersiella grejer, nej tack.

 • http://jonasanderson.se Jonas

  Nä, jag fick en fråga om jag tillät NowPublic att använda min bild. Det är en nyhets ”community”. För att tacka ja var jag tvungen att skaffa ett konto där. Då la jag bilden i min mapp med bilder som liscencieras under Creative Commons. Det verkar som om det bara var smörande för att få mig att skaffa ett konto på NowPublic.

 • http://www.cyberlaw.se/kalle Kalle

  De frågar ändå. Jag fick en förfrågan från just NowPublic om en av mina bilder i går. Bilden i fråga var redan CC-licensierad (endast ”Attribution” krävs).

  Läser man villkoren som de vill att man ska gå med finns det bland annat ett avsnitt om att man garanterar att man har rättigheterna till bilden och kommer att ersätta dem för alla eventuella skador osv. Dvs sådant som man uttryckligen friskriver sig från i CC-licensen. Jag gick inte heller med.

 • http://jonasanderson.se Jonas

  jag uppfattade det som ett sätt att ragga medlemmar. Inte särskilt sjysst.

  Den 2008-08-13 skrev Disqus <>:

 • http://jonasanderson.se Jonas

  jag uppfattade det som ett sätt att ragga medlemmar.

  Den 2008-08-13 skrev Disqus <>: