Status update

Sedan jag skrev om Apturelänkarna har det inte blivit så mycket. Jag fick en fråga om min Asus och kom på att jag faktiskt inte skrivit om den här.

Sedan jag köpte den har jag haft med den överallt. Jag har 701-modellen med 4Gb lagringsutrymme.

När jag skriver överallt menar jag överallt, ingen tågresa in till stan eller besök på fik har varit datorlös.

Jag har både ris och ros.

Bärbarheten är enastående. Jag har tänkt på en bärbar dator länge men inte gjort slag i saken. Orsaken är att bärbara datorer hitills varit särskilt bärbara. Inte enligt mina behov. Nägot jag rycker åt mig på väg ut och stoppar i ryggan eller portföljen. Eller i handen. Precis så funkar Asusen för mig.

Skärmen är liten men funkar. I wordpress kan man välja fullskärmsläge vilket är bäst på den här lilla skärmen, för en yngre person än jag är det antagligen inga problem alls.

Jag har Linux som operativsystem och jag är lite besviken på hanteringen av det trådlösa nätverket. Öppna nätverk funkar bra men om jag måste in med ett lösenord är det stop. På Asus forum har problemet diskuterat men jag haar inte hittat någon lösning som funkar för mig. Tursamt nog för mig har jag nätverksaccess där jag behöver det men jag tycker det är dåligt av Asus att inte fixa det här.

Mitt råd är att köpa 900-modellen. Där skall det väl vara fixat. Ett annat alternativ är att sattsa på XP-modellen. Där finns så vitt jag vet detta problem inte.

Användbarhet? Jag använder min för att blogga, ansluta till mobil- och digitalkamera och surfa. Jag saknar Firefox 3 men det funkar fint att ladda upp bilder direkt till bloggen eller flickr. Den har tre USB-portar, vilket är bra. Batteritiden är riktigt hyfsad, 2-2,5 timmar. Eventuellt kan ett extrabatteri vara bra om det finns risk för att man hamnar någonstans utan el-urtag.

Eftersom jag använder en hyffsad fingersättning har jag inga problem med det lilla tangentbordet. Tvärtom tycker jag det är bra att inte ha så stor yta att spreta över. Inte för att jag har särskilt små händer utan för att jag koordinerar bättre över en mindre yta.

När jag använder full desktop, det skrivbord man får fram genom att installera ett par filer till och som liknar en traditionell Linux desktop är skapligt. Man har tillgång till fler funktioner som är användbara för mig som van Linuxanvändare. Jag rekommenderar det för den som vill passa på att lära sig Linux. År du inte det rekommenderar jag faktiskt XP. Asus har inte lyckats göra sin Linuxversion tillräckligt använbar för att det skall vara värt besväret. Tycker jag och jag har aldrig rackat ner på en Linux. Jag börjar nog bli för gammal för att ha tålamod att mecka med saker som kunde göras rätt från början.

Kompletterande inköp som kommer är en DVD och liten USB-mus.

Sammantaget har jag inte ångrat mitt inköp en enda gång. Jag är så nöjd att jag antagligen sattsar på en 900 så småningom. Eller installerar XP på den här. Linux kan jag köra på min hemmadator.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,