Ibland har jag svårt att förstå

T ex varför Piratnytt hackar på Blondinbella för hennes brott mot upphovsrätten. Problemet med upphovsrätten i sin nuvarande form är ju att den gör oss till brottslingar utan något som helst uppsåt. Inte just Blondinbella, i det här fallet. Vi bevittnar snarare ett av hennes smarta PR-jippon.

Nu ger sig självaste Piratnytt in i debatten och pekar finger.

Så här tycker jag:

Det är en vanlig missuppfattning att digitala nätverk fungerar som radio och TV. Att information flyttas. Så är det inte.

I ett nätverk pågår en lång rad läs- och skrivoperationer, läser här – skriver där. Ingenting flyttas, däremot är kopiering oundvikligt.

Ingen skall dömas eller utpekas som brottsling innan lagen har setts över och anpassats till verkligheten. Stoppa musikindsutrins utpressning och skapa ett system som låter oss betala och belöna artister och konstnärer, inte feta direktörer och deras privata Gestapo.

Läs det här inlägget av Cyndy, på hennes blog ”Shakespeare I Ain’t”.

Där har vi problemet. Musikindustrin har fått godtycklig beskattningsrätt som påminner om feodala relationer. Med rena gangsterfasoner utnyttjar de det faktum att de flesta av oss inte har råd att försvara oss mot deras krav och de har politikerna (även svenska) djupt nedkörda i sina fickor.

De gör ju som de vill.

Det är mediaindustrin som förstör för konstnärer och artister.

Med all respekt för Piratnytt och dess hållning i övrigt undrar jag om det inte slagit slint i det här inlägget.

En fråga

Kan man kräva att någon skall följa en lag som är omöjlig att följa? En lagstiftning som förvandlar oss till ett digitalt u-land utlämnade till godtycklig beskattning?

Mitt eget svar är att jag naturligtvis inte gör det.

När upphovsrätten används i utpressningssyfte måste vi väl säga att lagen skall skrotas och göras om. Att Blondinbella är omdömeslös i det här fallet ändrar väl inte på det?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 • Pingback: Idag är jag en Digital Nomad | Bloggtidningen()

 • Pingback: Opassande,Kattkorgen,webtjänst,sitemonitor,Mashable,web 2.0 | KATTKORGEN()

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Medborgardemonstrationer 16 september()

 • Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Den sextonde september()

 • Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Samåkning mot FRA-lagen()

 • Karbid

  Dumheter. 1. Det är inte omöjligt att låta bli att utnyttja andras bilder på sin sajt/blogg. Tvärtom är det ganska lätt. 2. Upphovsrätten är ingen beskattningsrätt. 3. Pengar/avgifter är bara en liten del av upphovsrätten och upphovsrättsproblematiken. 4. Det måste finnas en rätt som utgår från upphovsmannen också, inte bara konsumenten. 5. Upphovsrätten är till för konstnärer och artister i första hand. Det ”förstörs” bara för dem om de förhandlar bort sin laggivna rätt till skivbolag eller förlag eller andra.

  Du har en poäng (som i och för sig är rätt uppenbar) – jag håller helt med att upphovsrätten måste utvecklas, webbanpassas, mildras åtminstone i digitala sammanhang. Ersättas med andra betalningsmetoder i vissa sammanhang. Men ett dissande av lagen eller ett anarkistiskt förhållningssätt där alla gör som dom vill och hävdar att man har rätt att använda allt utan att betala för det, gynnar INTE fotografer, konstnärer, författare, musiker och andra kreatörer.

 • http://jonasanderson.se Jonas

  Jag kanske uttryckte mig oklart. Jag menade 1. Det är omöjligt att inte bryta mot upphovsrätten. 2. Mediamonopolen använder upphovsrätten som en beskattningsrätt. 3. Alldeles riktigt. 4. Det här tycker jag är den viktiga diskussionen. 5. Borde vara, jag är osäker på att det var så, historiskt sett :-)

  Förarbeten till lagar, alltså förklaringen till varför lagen behövs, är viktiga för att förstå hur en lag skall tillämpas. Vad jag förstår är det här den största bristen hos upphovsrätten finns. Förutsättningarna för lagen har ändrats så mycket att lagen inte längre går att tillämpa och borde därför betraktas som obsolet.

  Se'n vet jag inte riktigt vad vi är oense om :-)

 • http://www.bravepeople.se bravedave

  tjena.. intressant inlägg. tror att mycket mer kommer att förändras p.g.a. digitala medier och bloggars utveckling. metoderna för att kommunicera utvecklas vilket gör att samhället förändras, vilket gör att lagar behöver omvärderas och omskapas.

 • http://jonasanderson.se Jonas

  Det tycker jag med. Det viktiga är egentligen att vi diskuterar och ifrågasätter. Lagar som har tjänat ut sin roll riskerar att skada sanhällsgemenskapen. T ex når de gör människor som inte har något brottsligt uppsåt till brottslingar.

  Det finns exempel på lagar som inte tillämpas. Förbudet mot att gå mot röd gubbe är en sådan.