3G med Asus eeePC 701

Det var inte riktigt meningen att jag skulle gå den här vägen men eftersom jag inte alltid har fått eeePCn att fungera med WiFi (krypterade nät, öppna funkar fint) kände jag mig tvungen att försöka. Senast för ett par dagar sedan sa jag att jag inte skulle sattsa på 3G till datorn. Skönt att man kan ändra sig.

Även om jag är väldigt förtjust i den här lilla datorn tycker jag att Asus kunde ha ansträngt sig lite mer för att få sin Linuxvariant att funka smidigare.

Jag hade allltså en del reservationer när jag skulle testa en 3G dongel. Jag valde 3 som operatör. De verkade ha det enklaste avtalet eftersom jag ville ha ett kontantkort. Det skulle bli billigast för mig eftersom jag inte förvänar mig att använda det året runt utan mest på sommaren. Blir det mer kan jag lätt byta abonnemang.

Överaskad av enkelheten

När jag monterat SIM-kortet och kopplat in dongeln dök det genast upp en inmatningsruta för pin-koden. Det gick så fort att jag blev förvånad.

Anslutningen var uppe och jag kunde gå in i Näverk och och skapa en anslutning som datorn kan använda. När du öppnat Nätverk väljer du Skapa. Så gär ser det ut på min modell som är en Asus eeePC 701

Välj GSM/3G-anslutning och Nästa.

På nästa skärm väljer du Huawei E220 och klickar vidare.

På den här skärmen klickar du sök och sedan väntar du tills sökningen är klar.

I rullgardinsmenyn väljer du Sweden och din operatör. Jag har 3 men alla större operatörer finns i listan.

Om det står data.tre.se ändrar du det till net.tre.se. Resten skall stå som det gör.

Sista bilden visar var du väljer om du vill starta anslutningen vid uppstart eller inte. Klicka i dina val och välj Slutför.

För mig funkar det så att jag får en prompt för PIN-kod när jag ansluter modemet. Därefter startar jag anslutningen manuellt. Det funkar bra för mig eftersom jag använder olika anslutningstyper.

Hur smidigt det här går kan variera med olika operatörer men eftersom alla har samma modem, Huawei E220, skall det fungera. Om du har frågor eller egna erfarenheter får du gärna dela med dig i kommentarerna.