Sanningen om internet

Sanningen om Internet är:

 • Internet har funnits i drygt 30 år
 • Webben är inte detsamma som Internet
 • Tim Berners-Lee (Sir) skapade webben som en tillämpning av Internet
 • Webben (eller World Wide Web) har funnits ungefär hälften så längen som Internet
 • E-post är inte detsamma som Internet
 • Ingen bestämmer över Internet
 • Ingen bestämmer över webben men webben har ett råd som många lyssnar på, men inte alla

Den här listan kan göras hur lång som helst men tvärtemot det som står i början kan man inte säga att det är sanningen. Det skrev jag bara för att fånga lite intresse.

Det finns inte en sanning om Internet eller webben.

En nätverkstekniker ser Internet som en samling kommunikationsprotokoll och hårdvara som han försöker få att fungera. En journalist kanske ser
Internet som den del av webben han använder för hålla sig uppdaterad med de senaste händelserna i världen. Bådas sanning om Internet är lika sann men förmodligen skulle de inte känna igen varandras beskrivning.

Internet är lager på lager av hård- och mjukvara. För användaren är Internet förmodligen Internet liktydigt med en funktion. E-post, t ex. Eller webbläsaren.

På samma sätt består webben av information i listor och lager. Man kan säga att webben består av lager av listor av listor. Den är mycket mer strukturerad än vad det verkar.

För att hitta något behöver man veta hur informationen är strukturerad. Eller känna någon man kan fråga.

Det är här sökmotorerna kommer in. Webben är inte bara ett sätt att strukturera och länka information. Webben är också ett sätt att göra information sökbar. Listor av listor.

Hur allt det här hänger ihop är en annan sak. Hur information flyttas från ett ställe till ett annat är ytterligare en sak.

Sanningen (det där ordet igen) är att ingenting flyttas eller flyttar sig. Det handlar mer om att läsa och skriva. Program som läser på en plats och skriver på en annan.

Det här är ett sätt att se på webben men det är så klart bara ett av många. Jag tror att det är viktigt att prata om hur vi ser på sådana saker. Vi diskuterar om vad vi vill göra med Internet men inte om hur vi förstår Internet. Det kan verka akademiskt men jag tror att det kan bli avgjörande för de beslut som fattas om Internet. Och vilka beslut som är möjliga att fatta om Internet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 • / Rolf

  Sen kanske man ta sig en funderare om vem som har ”makten” på internet, vem har makten ”över Internet ör internet deokratiskt ??

 • / Rolf

  Blev lite fel … skulle vara så här …
  Sen kanske man ta sig en funderare om vem som har ”makten” på internet, vem har makten ”över” Internet är Internet deokratiskt ??

 • http://jonasanderson.se Jonas

  Det är väl kärnfrågan. Demokratidebatten centrerar kring Internet just nu. Vi kan nog inte vänta oss att ha frihet på Internet som vi inte har IRL (som det heter). Under en tid har Internet bidragit till en utvidgning av yttrandefriheten men det kan ändras när som helst. Tror jag.

 • Pingback: links for 2008-07-31 « Dragonrouge()