Google försöker göra epost mindre läskig

Jag har använt Gmail sedan tjänsten var i beta. Den är för bra för att inte användas. Fram till dess jag bjöds in att använda Gmail använde jag inte webbmail alls utan föredrog imap (ett sätt att läsa epost på mailsevern utan att ladda ner meddelanden med ett epostprogram).

Det som inte går att missa är att Google tar sig en hel del friheter med eposten. Den skannas efter nyckelord för annonsering (vilket man godkänner i o m användande) t ex.

För några dagar sedan skrev Google om förändringar i en del förfaranden som retat användarna. Det är tydligen ett försök att klargöra men jag hade fler oroande frågetecken efter att ha läst Gmailbloggen.

I kontaktlistan finns mina kontakter tillsammans med en lista på mina kontakter…?

Gmail delar upp mina kontakter i kontakter och föreslagna kontkater. Om jag skickar ett mail till någon läggs personen automatiskt till i min kontaktlsta. Tidigare skedde detta på en gång men nu först efter att jag mailat personen minst 5 gånger. Men varför mixtra med min kontaktlista alls? Nu ser Gmail mina kontakter som de som jag explicit (manuellt) lägger till där. Om jag inte mailar dem ofta (då läggs de till) eller väljer bort funktionen helt och hållet (då läggs de inte till).

Dessutom använder Google reader min kontaktlista för att visa inlägg som markerat som delade, för de som har mig i sin kontaktlista (och använder Google Reader för att läsa RSS-flöden).

Det jag reagerar på är otydligheten runt de här funktionerna och att uppgifter används över flera applikationer utan att jag har gett tillstånd till det. Det skapar osäkerhet när det är så svårt att få ett tydligt besked om hur det fungerar.

Jag fick inte ut mycket av förklaringen på Gmail-bloggen. En del av den var förvirrande efterom inte uppfattar att de jag mailar ofta automatiskt hamnar i min kontaktlista – alltid. Och det är det som skall ha varit det förinställda sättet att fungera. Tills det ändrades.

Idén till den här artikeln fick jag har här: RWW, som så ofta förr. Om du läser engelska föreslår jag att du läser Marshalls artikel också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 • / Rolf

  Som medlem i ABCklubben får man bland mycket annat e-postkonto och webmail. Då slipper man man ”gratis”-tjänsternas fasoner och reklam och du får en effektikv SPAM-hantering.

  Betr. RSS så har Thomas G. skapat en intressant RSS-koppling till klubbens interna konferensforum ABCKOM.

 • http://jonasanderson.se Jonas

  Jag skall kolla in Thomas RSS-trick, jag funderade på det bara häromdagen.

  Beträffande klubbens epost använder jag den fortfarande men bara till privat korrespondens. All epost hamnar i samma Gmail-låda.

  Det blir för mycket att hålla reda på. Jag är inte missnöjd med Gmail. Det skulle vara omöjligt att använda mitt klubbkonto för att knyta ihop mina e-postkonton. Däremot gör spamflitreringen att jag sällan ser något spam från det hållet (det är min äldsta epostadress så en hel del spam passerar klubbens server men jag slipper se eländet).