En ny kulturfyra

En ny kulturfyra på kulturbloggen. som ni vet brukar jag alltid anta dessa utmaningar. Det är ett tillfälle att lätta upp lite här på Kattkorgen, livet finns ju utanför webben också.

Den här veckan handlar det om romanfigurer.

1. Vilken romanfigur står dig nära?

En romanfigur som är väldigt olik mig. Kathy i Kazuo Ishiguros roman ”Never let me go”. Jag har nämt den i en tidigare kuturfyra men just nu minns jag inte sammanhanget. on står mig nära på det sättet attt hon blivit följeslagare sedan jag.

Det är en plågsam bok och säger mig att vi inte utan vidare bör acceptera det som verkat vara vårt öde. Eller någon annans för den delen. Jag tänker ofta på Kathy, särskilt när livet verkar ha orimligt hårda villkor

2. Vilken romanfigur hatar du?

Ingen. Romanfigurer spelar sin roll. T o m i större utsträckning än vi själva. Jag kan bli arg på dem, till och med tycka illa om dem. Ofta stöter jag på sådana figurer i John Le Carrés romaner. Högt uppsatta tjänstemän från den engelska överklassen. En typ mer än en viss person. Le Carré verkar inte tycka om dem heller.

3. Vilken romanfigur skulle du vilja skriva ett brev till?

Kul fråga. Jag brukar ofta fantisera om hur det skulle vara att prata med en viss romanfigur. George Smiley skulle jag gärna prata med. Det fanns ingen artikel om Smiley i svenska wikipedia men här finn en på engelska.

4. Vilken romanfigur skulle du vilja hade en blogg?

En romanfigur som bloggar? Det vet jag inte om jag kommer på någon men jag får lite fantasier om vad Guran i Fantomen skulle kunna berätt på en blog.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

  • http://jarrac.blogspirit.com carra

    Guran *fniss* Ja det hade varit kul, den bloggen hade jag också följt. :)

  • http://jonasanderson.se Jonas

    Då hade man kanske fått veta ett och annat… :-)