Datatrubbel – Igen!

Grrr, jag har datastrul igen! Mina hårddiskar är fulla. Den äldsta jag har i datorn är minst 10 år. Den för följa med när jag uppgradera eller bygger nytt.

Se’n jag började använda datorer i mitten av 90-talet har jag haft ett antal. Antingen begagnade eller hemmabyggen. Den enda nya jag ägt var en Dell, en utmärkt dator som hängde med länge. Den jag använder nu har jag byggt själv. Egentligen bygger jag inte, jag sätter ihop. Det är bara att skruva ihop färdiga komponenter.

Problemet med att sätta ihop en egen dator är om komponenterna inte gillar varandra, det är bra att kolla för säkerhets skull. Eller så blir något för gammalt och dör. I midsommar dog min skärm. Nyligen var det nätaggregatet som la av.

Vet du vad felet är är det lätt att köpa nytt. Ett nätaggregat kostar 3-400 kr. Då får du ett som funkar till det mesta, om du inte har ett spelmonster till dator. Har du det är det bäst att fråga i affären.

När min bildskärm dog slocknade den och har inte visat tecken på liv sedan dess. Inga problem att förstå problemet.

När nätaggregatet började krångla var det inte lika uppenbart. Om datorns komponenter inte får ström, eller inte får rätt ström, kan felet visa sig på olika sätt.

I min dator började hårddisken krångla. Den lät fruktansvärt illa och jag var säker på att det var den som var problemet. Eftersom det är oklokt att vänta tills en hårddisk dör innan du byter den åkte jag för att köpa en ny i akt och mening att säkerhetskopiera den innan jag bytte.

I affären såg jag en massa nätaggregat på en hylla. En idé tog form och jag köpte med mig ett, tillsammans med den ny hårddisken.

Det är svårt att vet var alla idéer kommer ifrån men när jag kom hem bytte jag nätaggregatet först. Jag skruvade loss det gamla (efter att ha stängt av datorn helt) och lät alla kontakter till komponenterna sitta i. Sedan skruvade jag fast det nya och bytte kontakterna en efter en (för mig lönar det sig at vara omständig).

När det var klart och datorn gick igång igen fungerade allt perfekt.  Den gamla trotjänaren till hårddisk snurrar än. Tyvärr är den full till bristningsgränsen så den nya hårddisken kommer till användning så småningom.

Snåla inte på nätaggregatet om du är hemmabyggare, det straffar sig! Det andra är att det är väldigt avstressande att skriva om livets motgångar. Allting är ett blogginlägg!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

  • Pingback: links for 2008-07-24 « Dragonrouge()

  • / Rolf

    Nåt jag inte ångrat är den externa USB hårddisk jag skaffade för mer än ett år sen, dit skyfflar jag bilder filmer och större filer som jag inte behöver på direkten. Nu har diskarna blivit så billiga så jag är på väg att skaffa ännu en för att ha som backup !!

  • http://jonasanderson.se Jonas

    Det är en superbra lösning som jag använder. Jag använder också Flickr. Jag publicerar alla bilder där. Då finns de dessoutom tillgängliga för andra. Nackdelen är att de inte lagras i högre upplösning. Kvaliteten är alltså inte original.