Bloggen är en självkorrigerande publiceringsplattform?

När bloggandet får kritik är det ofta för att publiceringskraven är satta mycket lägre. Den ende som fattar ett avgörande om publicering av en åsikt eller fakta är bloggaren själv. Korrekturläsning kommer som ett extra tillval.

Traditionell media har andra krav. Fakta kollas innan en artikel går i tryck. Tyvärr hjälper det inte alltid och det är i princip omöjligt at få en tidning att ändra sig om tidningen anser att den har rätt.

På en blogg är det annorlunda. Läsarna läser korrektur, påpekar fakta fel. I bästa fall kan ett fel ge upphov till en intressant diskussion, ibland långt bort från bloggen.

Bloggen som publiceringsplattform är till sin natur dialogisk. Visserligen finns det bloggare som inte tillåter kommentarer eller som censurerar kommentarer. Det är inte dem det här inlägget handlar.

Det händer att jag har fakta fel i mina inlägg, även om det inte händer så ofta. Obönhörligen slår någon ner på dem och påpekar om det är något som inte stämmer. Ibland kan det var en subjektiv uppfattning, ibland inte.

Att det går så snabbt att korrigera sig på bloggen gör att det är lättare att våga skriva mer och att ha kontroversiella åsikter. Diskussionen balanserar sig själv.

Det här tycker jag gör bloggen till ett medium som överträffar det mesta. Tillsammans med din egen blog skapas en ekologi som ger en mer korrekt bild av positionerna kring en viss fråga än vad traditionella media gör. Det förutsätter ju att det är det du vill ha. Det funkar ju inte för den som är van att hämta sin åsikt från en källa och är nöjd med det.

Det här har redan Scoblizer skrivit om idag.

Nu såg att jag fått min inbjudan till Brightkite men det testar vi mer i morgon. Kolla här under tiden. Geografi är finessen här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 • / Rolf

  Nätpublicering något som tar över ”vanlig” publicering? Här finns ju andra möjligheter genom snabbheten … Helt rätt att du tar tag i denna diskussion, Jonas …
  http://www.dan.se/ har i sin blogg fogat till möjligheten, för andra, att skriva artiklar i hans blogg ….
  Intressant, vad månde bliva ….

 • / Rolf

  Idag går Bloggen, Hemsidan, Nättidningen i varann
  på ett sätt som nog kräver nya definitioner …

 • http://jonasanderson.se Jonas

  Jag tror du har rätt här, Rolf! Det är kanske därför det heter ”nya media” :-) De viktiga förändringar tycker jag handlar om hur vi förhåller oss till sådana saker som upphovsrätt och yttrandefrihet. Och till varandra. Där räcker inte gamla mallar till längre.

 • Pingback: Det här inlägget handlar om DNs ledare inte Blondinbella | Jonasanderson.se()