Opera, den norska webbläsaren får höjd säkerhet

Opera, den norska webbläsaren står ofta i skuggan av Firefox och Explorer. Trots detta har den överlevt och utvecklats.

Opera lanserades 1996 och var redan då både snabb och funktionsrik. Snabb därför att den var skriven i programmeringsspråket assembler. Redan på den här tiden började den tidens populära läsare , Internet Explorer och Netscape Navigator, att svälla över alla breddar. Explorer är numera väl integrerad med Windows medan Firefox som arvtagare till Netscape fortfarande känns övergödd och resurshungrig.

Flikar fanns redan år 2000, i Opera och det underlättade surfandet. Dessutom kunde man få sina flikar i olika vyer. Sida vid sida t ex. Många funktioner som vi accepterar som standard var från början innovationer från Opera.

Jag är fortfarande Opera-användare, den har funnits för Linux länge och går som en oljad blixt jämfört med Firefox. Nu har säkerheten ökats ännu mer genom samarbete med Haute Secure. Den utgåvan finns som beta men kan väntas som skarp version snart. Funktionen skyddar mot webplatser som försöker installera skadlig kod genom webbgränssnittet.

TechCrunch har en länk till en rescention av den senaste betan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,