Det är det här FRA vill åt

10 kablar passerar Sveriges gräns. Det är de som FRA (Försvarets Radio Anstalt) vill avlyssna. Problemet är att lagstiftarna (och FRA) drar likhetstecken mellan internettrafik och radiotrafik. FRA skall inte avlyssna civil svensk trafik men det finns inget svenskt internet. Antingen skickar du information över internet eller så gör du det inte. Det går inte att skilja på ”svensk” och ”utländsk trafik.

När FRA tjuvlyssnade på radiotrafik lyssnade de på radiotrafik och inte på människor som skickade brev, gjorde bankärenden eller skickade bilder på barnen till släktingar. Det är sådan trafik som FRA kommer avlyssna idag. Vad de än säger.

Tidigare betalade vi våra räkningar på banken, nu gör vi det via internet. Detsamma gäller skvaller. Tidigare skvallrade vi i trappuppgången, nu gör vi det via en chatt på internet. Inget av detta gjorde vi tidigare via radiokommunikation med utlandet.

Internet består av miljontals anslutna datorer och alla datorerna kan prata med vilken annan dator som helst över hela världen. Avstånd mellan servrar och datorer har ingen betydelse, i stället är det kapacitet och hastighet i kablarna som avgör vilken väg datatrafiken tar.
Därför kan meddelanden som ska gå inom en stad mycket väl ta vägen via utlandet. En stor del av svensk kommunikation går också via amerikanska servrar eftersom vi använder Facebook och msn och läser nyheter på CNN:s webbplats.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,