Våldet ökar

Metoden att använda rättsprocesser för att tvinga motståndaren till underkastelse har inte varit så vanlig i Sverige. den är vanligare i USA. Den som har mest pengar att lägga bakom en process har störst chans att vinna. Det är ett rätt osmakligt system som möter mycket motstånd i hemlandet.

Mediaindustrin har systematiskt försökt skrämma enskilda personer till att ge med sig inför hotet om dyra utdragna rättegångar med osäker utgång. Det har inte med rätt och fel eller ens lagen att göra. Det handlar om makt. Det kallas översitteri.

Harvard har intagit en tydlig ställning till det här och har gått ut i ett upprop till andra skolor, 2007:

Yesterday, the Berkman Center for Internet & Society at Harvard Law School released a statement to all other schools. It was entitled “Universities to RIAA: Take a Hike.”

Budskapet är tydligt. Mediaindustrin förlitar sig inte på en rättslig process. Den skrämmer till underkastelse. Det återstår att se om någon i detta land är rakryggad nog att säga att det som hänt i Linköping är fel.

Det är en form av våld.

IDG

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,