Dags för en ny kulturfyra

Jag kan aldrig motstå en utmaning så nu är jag igång med Kulturbloggens ”Kulturfyran”. Det är fyra frågor som skall besvaras något så när sanningsenligt.

Då kör vi!

1. Snart är det sommar. För många betyder sommar att de tar sig lite extra tid för att läsa. Om du skulle ge tips till någon som dra iväg ut på landet och vill ha lite litteratur med sig till hängmattan, hur ser den tipslistan ut? Vilken bok eller vilka böcker ska plockas med?

Den makalöse Maurice och hans kultiverade gnagare av Terry Pratchett

Det här är egentligen en ungdomsbok men den var med en sommar i Frankrike. Det var min flickvän, var sitt nästan vuxet barn och jag. Varje kväll var det högläsning och vi grät nästan när boken var färdigläst.

Boken handlar om ett gäng råttor som levt sitt liv bakom den magiska läroanstalten Osynliga Universitet och därigenom fått både medvetande och intelligens. Katten Maurice har råkat ut för samma sak men det är mera dunkelt hur det har gått till. Maurice har en plan. Han organiserar råttorna och kontrakterar en lindrigt begåvad grabb som dock år hyffsad på flöjt. Sedan ger de sig ut på turné. En slags välregiserad ”Råttfångaren från Hameln”. Resten kan ni tänka er men tro inte att ni vet hur det här äventyret slutar…

2. Liverpool är kulturhuvudstad i Euorpa 2008. Vilken stad i världen tycker du skulle kunna sägas vara 2000:talets kulturhuvudstad?

Mina resor i Europa är väldigt begränsade till Italien och Grekland och dess öar, ett par vändor till Frankrike och ett

besök på Korsika. Och så Cypern, kom jag på.

Världens? Ja, jag säger faktiskt Beirut. Som symbol för människans förmåga att övervinna och överleva. Oavsett hur man har ställt sig i konflikterna som utspelat sig här tror jag att det går att ställa sig bakom det valet.

3. Nedräkningen till Melodifestivalen har börjat i tidningar där reportage och artiklar om Perrelli och andra länders deltagare börjat poppa upp. Kommer du att se Europafinalen? Varför/varför inte?

Förmodligen inte om jag är hemma. Jag ransonerar min tid framför TVn hårt. Är jag tillsammans med vänner som skall titta är jag självklart med. Vadsomhelst som är en kul grej att göra tillsammans funkar för mig.

4. Världskulturmuseet får hård kritik: För få besökare, samlingar som inte packats upp, dåligt samarbete med andra institutioner. Världskulturmuseet i Göteborg ifrågasätts i en utredning som regeringen beställt. (Enligt DN)
Har du varit på världskulturmuseet? Tycker du att argumentet för få besökare hör till som argument för ett museum? Spelar det någon roll om museum har få besökare?

Nej, jag har inte varit där. Tyvärr, eller gudskelov kanske, när jag läser det här.

Nej, jag älskar museer. Tycker egentligen inte att man kan ha för många men här verkar ju finnas något problem? Museer är ju annars populära så om ett museum är dåligt besökt skulle jag nog se över hur det sköts, inte ge upp!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,