Att få ut det mesta och bästa av RSS

RSS-ikonen

RSS är ett sätt prenumerera på innehåll från bloggar och webbplatser som uppdatera sitt innehåll ofta. Läser du många bloggar är RSS det enklaste sättet att få en överblick. Jag använder Google Reader som läsare och utan denna hjälp skulle jag aldrig få någon koll på allt jag vill läsa.

I dag hittade jag ett inlägg om RSS, hos Betaalfa som berättar om hur RSS-användandet håller på att förändras.

När nätet var ungt och bandbredden smal var det ett resursnålt sätt att få veta om en webplats var uppdaterad innan vi besökte den. Varje minut kostade ju. Bästa sättet att använda RSS var att ladda ner rubriker och sedan hämta resten om det verkade intressant.

Allt det har förändrats. Nu använder vi RSS på helt andra sätt. Vi strömmar innehåll från bloggen till läsaren och samlar flöden till floder på FriendFeed och Facebook. Ladda upp en bild till Flickr och strömma den till ditt konto på Facebook. Web 2.0!

Innehållet diskuteras och kommenteras numera långt bort från platsen där det genereras. Detta har fått några bloggare att reagera negativt och tala om stöld. Den vägen leder till helvetet eftersom webben inte kan vara webben om vi inte är beredda att ge upp en del av kontrollen över det vi skapar.

För att RSS skall kunna användas på det här sättet måste innehållet skickas i ett använbart skick. Som publicister riskerar vi att våra läsare överger oss om vi inte skickar hela inlägg.

Valutan för dagen är uppmärksamhet och en blogg eller webbplats konkurrerar på alla nivåer. Allt, från sidans laddningstid till utseendet och hur vi presenterar innehåll har betydelse. Framförallt skall vi inte försöka tvinga läsarna till något de inte vill.

Mer om RSS och RSS-medvetenhetsdagen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

 • http://stiftet.files.wordpress.com stiftet

  Hm kanske jag skall ta och kolla min konfig.på bloggen Om det stämmer som du säger. Man vill ju bli läst.

 • http://www.minamoderatakarameller.blogspot.com Mary

  Vilken himla bra artikel… Här finns att lära.
  Thanks.

 • http://kattk.org Jonas

  Stiftet: Ditt RSS funkar som det skall när man väl hittar det :-) Mitt förslag är att du lägger till en ”widget” som gör det lättare att prenumerera.

  Samma gäller din blogg, Mary. Inga fula avklippta inlägg där, inte. Jag såg en FeedBurnerikon men ingen länk till ditt flöde.

  Det är långt ifrån alla som använder RSS men de som gör det är petigare nu än förr och det blir en mer levande webb om vi kan få strömmarna att bli till floder. Web 2.0! :-)

 • http://ponor.wordpress.com ponor

  Bra sagt Jonas, och tack ifrån mej med :)

 • Pingback: Page2RSS - Skapa ett RSS flöde från vilken sida som helst | KATTKORGEN()