Zen för bloggare

Jag har ofta kännt mig avundsjuk på de som kunnat lära sig meditera. Mig har det aldrig lyckats.

En orsak är att jag är en aktiv person och har en rätt hög grundspänning i mina muskler. Det gör att skillnaden på att vara i naturlig rörelse och den avslappning som ett meditativt tillstånd innebär blir för stor. Kroppen överreagerar och resultatet kan t o m bli huvudvärk.

Om ni känner igen er i det här finns det ändå bra metoder för att hantera det spänningar kroppen lagrar under en vanlig dag.

Främst är Yoga, en träningsform som passar min kroppstyp. Styrketräning och muskelbyggande gör mig lätt spänd men kombinerat med Yogaövningar kan jag träna utan att bli stel.

Min ålder är inte längre sådan att jag bör hålla på med alltför intensiv träning och min dagliga Yoga består av några få, utvalda övningar.

På rygg, när jag vaknat sträcker jag upp armarna så långt jag kan. Sedan benen, rakt upp i luften. Till det här hör att jag vippar lite med fötterna för att mjuka upp anklarna.

Sedan vänder jag mig och står på alla fyra och gör den där, kattövningen. Ömsom kutar och ömsom svankar. Långsamt, glöm inte att andas. Jag håller på med det här tills jag gäspar.

När jag gäspat kryper jag ihop, med knäna under mig, och sträcker armarna framåt tills det knakar :-)

Det här tar bara några minuter men det håller mig i trim en hel dag. Sedan jag började med den här rutinen har jag knappt någon huvudvärk och rör mig och sitter bättre än om jag slarvar (jo, jag missar ibland).

Det kan bli några timmar framför datorn men min morgonrutin gör mig mer medveten om kroppens behov av rörelse, mat och vila.

Glöm inte att koma hit och berätta om det funkar

Läs också Du är inte dina tankar, och När tanken spelar tennis som gav mig idén till det här inlägget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

  • Pingback: links for 2008-04-15 « Dragonrouge()

  • http://www.minamoderatakarameller.blogspot.com Mary

    Du det där var intressant – jag har länge undrat varför jag får träningsvärk av avslappningsövningar ;-)